Dodik o statusu Kosova: Obavestio sam Vučića, pitaće se i Srbi Studio B

Objavljeno: 17.09.2020. 18:48 Izmenjeno: 18.09.2020. 12:53

Kolektivno predsedništvo BiH formalno je, sa dva glasa za, bošnjačkim i hrvatskim, i jednim srpskim protiv, podržalo nezavisnost Kosova, ali je to, kaže Dodik, daleko od konačne odluke, koja nikada neće ni biti doneta, jer će o njoj, u skladu s Dejtonskim sporazumom, osim Bošnjaka i Hrvata, odlučivati i Srbi.

Na vanrednoj sednici Predsedništva Bosne i Hercegovine nije usvojen predlog o priznanju samoproglašenog Kosova. Očekivano, hrvatski i bošnjački predstavnici bili su za, a srpski član Predsedništva Milorad Dodik – protiv. Preglasan sam, ali, kaže Dodik, o tome će se tek raspravljati, a izjasniće se i Narodna skupština Republike Srpske. O razgovorima koje sam imao u Zagrebu informisao sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer mislim da je on, što sam istakao i u razgovoru s najvišim hrvatskim zvaničnicima, ključni čovek u regionu.

Hrvati i Bošnjaci su srpskog člana predsedništva nadglasali i oko pitanja preseljenja ambasdade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a jedino oko čega su se složili članovi kolektivnog predsedništva jeste podrška inicijativi „mini šengen“, o kojoj će se, posle kompletne analize, izjasniti za mesec dana.

Govoreći o sastancima s najvišim hrvatskim zvaničnicima, Dodik je rekao da je upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sadržajem tih razgovora. On je dodao da je svojim sagovornicima u Zagrebu ponovio stav da je upravo regionalna politika koju Vučić vodi ključna za stabilnost i saradnju u regionu.

Dodik dodaje da je u razgovoru sa hrvatskim predsednikom i premijerom ukazao na  odstupanja od Dejtonskog sporazuma, što, kako ističe, zemlje potpisnice, Srbija i Hrvatska, ne smeju da tolerišu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana