Dodik: Ne bojim se hapšenja Tanjug

Objavljeno: 26.09.2016. 21:24 Izmenjeno: 26.09.2016. 21:24

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da se ne plaši hapšenja zbog održavanja referenduma i da je zadovoljan što je glasanje o Danu RS prošlo bez problema.

„Ja nisam zadužen da se bojim. To je više za pokriće onih koji nisu uspeli da zaustave referendum,“ rekao je Dodik gostujući u Presingu televizije N1 iz studija u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li se plaši hapšenja posle najave tužilaštva da mu je upućen poziv za saslušanje zbog neizvršavanja Odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je konstatovao da je referendum prošao bez incidenata, rekavši da mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma.

On je odbacio i ranije optužbe o kojima se spekulisalo poput onih o vili na Dedinju ili zlatu, rekavši da se u svim tim događajima ne može naći krivična odgovornost.

„Činjenica je da u ovom vremenu nije protiv Milorada Dodika izrečena ni jedna presuda. Moj jedini prekršaj je prekoračenje brzine,“ rekao je Dodik.

Država se kako je rekao ne može napraviti na hapšenjma iz političkih razloga.

„Da li će se država BiH napraviti tako što nekoga hapse iz političkog razloga. To se nikad nije desilo da se jedna država tako napravi,“ rekao je Dodik.

Mnogi su, kako je dodao napadali RS.

„Prošao sam mnoge teške situacije i nikada nisam uvažavao silu ali sam bio svestan onoga što branim. Kao što i sada branim pravo jednog naroda da donese odluku koja nikom ne smeta osim nekolicini birokrata,“ rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da su neki likovali što je od ruskog predsednika Putina dobio samo „moralnu podršku“ za referendum, Dodik je rekao da je to potpuno „banalizovana priča“ jer se radi susretu sa čovekom koji predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta čiju je naklonost pokušavao dobiti kako bi ohrabrili ruske kompanije da ulažu u RS.

„Putin je rekao da je to naša stvar i da međunarodna zajednica nema prava da se petlja u unutrašnje stvari zemlje koja je međunarodno priznata. Međutim, drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju. Putin mi je zaželio sreću na referendumu i na izborima, “ naveo je Dodik.

Na pitanje da li je njegov krajnji cilj otcijepljenje RS, Dodik je rekao da je politika deo uzročno-posledičnih odnosa, a da su sve ove godine pokazale da BiH nema unutrašnji kapaciteta da funkcioniše.

„Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik doneti odluke nauštrub jednog naroda. Nisu svi spremni da žive u takvoj situaciji. Dodik je uvek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu,“ kazao je Dodik.

On misli da BiH može održati svoj okvir ali je, kako kaže, legitimno da RS želi što veću autonomiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana