Dodik: Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku tanjug

Objavljeno: 13.03.2023. 17:40 Izmenjeno: 14.03.2023. 09:42

Istakao je da je Vlada Republike Srpske učestvovala u rešavanju svih važnih problema sa kojima se susretao sam grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu.

foto tanjug

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je bolje saobraćajno povezivanje opština u okviru grada Istočno Sarajevo, zbog čega se radi studija izvodljivosti za probijanje cevi tunela koji bi povezao Pale sa gradskim jezgrom. Dodik je istakao da će ovaj projekat u narednih četiri-pet godina biti sigurno urađen, navodeći da mnogi nisu verovali u sličan projekat koji je urađen na prevoju Čemerno. On je istakao da je grad Istočno Sarajevo strateški važan za Republiku Srpsku i podsetio da su pre nekoliko godina evidentirani najveći problemi, koji su do danas rešeni. „Od bolnice, do puta prema Jahorini, kao i određenih rešenja koja su bila važna za opštine u sastavu grada“, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa gradonačlnikom Istočnog Sarajeva. Govoreći o važnosti grada, Dodik je istakao i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i napomenuo da je od ključne važnosti stvoriti uslove za dobro studiranje i kvalitetan kadar na fakultetima. Istakao je da je Vlada Republike Srpske učestvovala u rešavanju svih važnih problema sa kojima se susretao sam grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu, te napomenuo da će institucije nastaviti da rade na projektima važnim za razvoj Istočnog Sarajeva. „Učinićemo sve da napravimo razliku koja je potrebna u pogledu razvoja grada u odnosu na prethodnu deceniju, da svakih pet do deset godina vidimo rezultate projekata“, kazao je Dodik, prenela je RTRS. Dodik se u Istočnom Sarajevu sastao sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, a večeras će prisustvovati svečanoj sednici Skupštine grada Istočno Sarajevo povodom obeležavanja 30 godina od zvaničnog donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

Srpsko Sarajevo treba čuvati iznutra razvijanjem kulture, prosvete, institucija i svega što je mladima danas potrebno, rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom i poručio da su sarajevski Srbi doprineli razvoju mnogih gradova u Srpskoj. Mitropolit je to rekao  na svečanoj sednici u Istočnom Sarajevu povodom obeležavanja 30 godina od donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog Grada Sarajeva. „Srećan sam i ponosan kao mitropolit da je Srpska pravoslavna crkva uveliko doprinela očuvanju duhovnosti u Sarajevu i Sarajevskom polju za vreme onog režima i zahvaljujući Crkvi koja je bila mučenička i sačuvala divan narod i divnu kulturu“, rekao je mitropolit Hrizostom. Mitropolit je istakao da je Crkva i u poslednjem ratu bila sa svojim narodom, „i kada je padalo i kada se iseljavalo“. „Danas smo sa vama, sa srpskim narodom Srpskog Sarajeva da ga još više gradimo, izgrađujemo i nadgrađujemo. Čuvajte Srpsko Sarajevo iznutra, jer grad se može osvojiti iznutra, isto kao i spolja. Treba sačuvati ono što smo mukom i žrtvom i krvlju naših sinova stvorili“, naveo je mitropolit Hrizostom, prenela je RTRS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana