Dodeljene nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat Tanjug

Objavljeno: 20.04.2017. 17:06 Izmenjeno: 20.04.2017. 17:08

Ministar odbrane Zoran Ðorđević uručio je danas u Domu Vojske Srbije godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju, magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Za najbolji naučnoistraživački projekat proglašen je projekat „Istraživanje mogućnosti unapređenja protivavionskog sistema BOFORS“, čiji je rukovodilac vojni službenik Nikša Žegarac, diplomirani inženjer Vojnotehničkog instituta, dok je za najbolju doktorsku disertaciju izabran rad „Procena kvaliteta slike i videa kroz očuvanje informacija o gradijentu“, autora potpukovnika dr Bobana Bondžulića iz Vojne akademije.

Ministar Ðorđević istakao je, kako je saopšteno, da su nagrade simboličan vid priznanja za predan rad i podsticaj su ostalim istraživačima da svojim naučnim radovima doprinesu razvoju i unapređenju odbrambenih potencijala Srbije i napretku našeg društva u celini.

Projektovanje modernog naoružanja i vojne opreme, kao i njihova proizvodnja, direktan su rezultat naučnoistraživačkog rada. U 2016. godini, realizovano je ukupno 115 zadataka iz oblasti osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja, rađeno je na 76 zadataka verifikacionih i završnih ispitivanja, a u upotrebu je uvedeno 10 sredstava iz razvoja, naglasio je ministar odbrane.

Ðorđević je rekao da Ministarstvo odbrane implementira naučne standarde i kriterijume koje je propisalo ministarstvo nadležno za nauku, čime su stvoreni uslovi za integraciju vojne naučnoistraživačke delatnosti u naučnoistraživački sistem naše zemlje.

Šest naših obrazovnih i naučnostraživačkih organizacija akreditovano je u skladu sa republičkim propisima, a izmenama republičkog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti prepoznate su specifičnosti te delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koja su dodatno osnažena izmenama 2015. godine, naglasio je ministar.

Ðorđević je naveo da Ministarstvo odbrane trenutno intenzivno radi na podzakonskim aktima kojima će se regulisati oblast naučnoistraživačke delatnosti u sistemu odbrane.

Za dodelu Godišnje nagrade za 2016. godini prijavljena su tri naučnoistraživačka projekta i 18 doktorskih disertacija koje je razmotrila Komisija za izbor predloga radova za dodeljivanje godišnje nagrade, u organizaciji Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana