Dodeljene Nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2022. godinu studio b

Objavljeno: 28.12.2022. 15:17 Izmenjeno: 28.12.2022. 15:17

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!

Dr Jovana Despotović, Dr Tijana Milićević i Dr Alena Stupar su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Na svečanoj ceremoniji  održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanijim mladim naučnicama u dodeljene su stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjene su realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

„Jako mi je drago da je ova nagrada koja se dodeljuje od 2010. godine postala izuzetno važna i prestižna za naše naučnice i predstavlja veliko ohrabrenje i podršku za niihov dalji angažman u nauci. Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je, da za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“, rekla je Dr Jelena Begović, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Fokus istraživanja Jovane Despotović je molekularna biologija karcinoma, a sve u cilju pronalaska novih biomarkera koji bi mogli da identifikuju pacijente koji bi imali koristi od primene određene terapije ili da predvide ishod bolesti.

Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja (pesticida i ostalih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci) u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na procenu rizika po zdravlje ljudi i ispitivanje biodostupnosti i bioraspoloživosti ovih supstanci.

Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih “zelenih” rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Program u Srbiji deo je čuvene međunarodne inicijative L’Oreal – UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oreal –  UNESCO For Women in Science) u sklopu koje se duže od dvadeset godina širom sveta pruža podrška izvanrednim naučnicama koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

„Komisija za saradnju sa Uneskom Republike Srbije, u saradnji sa svojim diplomatskim predstavništvom u Parizu, snažno podržava i aktivno sudeluje u inicijativi kompanije L’Oreal Balkan: L’Oreal-UNESCO “Program za žene u nauci”, kojom unazad 12 godina tri mlade naučnice iz Srbije dobijaju priliku da se usavršavaju i pokažu svoje talente na prestižnim svetskim naučnim institucijama. Rodna ravnopravnost i nauka nalaze se visoko na agendi Uneska, čemu je posebno posvećena sadašnja generalna direktorka Uneska Odre Azule. Unesko, kao dosledna savest čovečanstva, čini svet vrednijim za život ovoj i budućim generacijama. Žene u nauci čine ga boljim.“ – istakao je prof. Dr Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom.

„Do sada je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Među njima su mlade žene koje su tek zakoračile u svet nauke, ali i naučnice koje su dobile zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Pet dobitnica internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Čast nam je što su još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale deo ove zaista posebne globalne zajednice“ – rekla je Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove u kompaniji L’Oreal Balkan.

Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ dodeljene su po dvanaesti put. Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine i sprovodi se u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije L’Oréal Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija,  u iznosu većem od 20 miliona dinara.

Naredni, trinaesti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ počinje 1. januara 2023. Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Sve informacije konkursu objavljuju se na zvaničnoj web stranici programa www.zeneunauci.co.rs .

Međunarodni program „Za žene u nauci“ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréal-a i UNESCO-a, i nagrađuje i promoviše žene čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu. Program se danas realizuje širom sveta i podrazumeva različite vidove podrške ženama u nauci, uključujući čuvene internacionalne Nagrade „Za žene u nauci“ i više od 50 regionalnih i lokalnih programa stipendija posvećenih razvoju mladih talenata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana