Dobijeni sertifikati za izvoz jagnjetine i govedine u Kinu Tanjug

Objavljeno: 23.10.2016. 15:45 Izmenjeno: 23.10.2016. 18:34

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija dobila neophodne sertifikate za izvoz jagnjetine i govedine u Kinu.

Dogovor o saradnji potpisali su zvaničnici Kine i Srbije 2015. godine, što je omogućilo, naglasio je on, da se usaglase procedure kako meso na kvalitetan način može da se plasira na prostor Kine.

„Na ovaj način smo otvorili mogućnosti za naše proizvođače i prerađivače da u neograničenim količinama izvoze goveđe i jagnjeće meso u Kinu“, rekao je ministar gostujući na TV PInk.

Srbija u ovom momentu, nastavlja on, nema dovoljno jaganjaca i ovaca, ali da je važno da je otvoreno tržište za plasman, te da je na poljoprivrednicima i državi da se iskoristi ta mogućnost.

On je podsetio da pre 10 godina, kada je Srbija potpisala sporazum sa Rusijiom o slobodnoj trgovini, nismo imali voćnjake, ali smo imali tržište i mogućnosti za plasman. Sada je ta slika promenjena i svake godine raste izvoz voća.

Ministar je ukazao da danas u poljoprivredi ima više problema, a jedan je neadekvatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, te da je ministarstvo uspelo da natera lokalne samouprave da daju zemljište u zakup.

„Ove godine 120.000 hektara nove zemlje ubacili smo u sistem. Ideja nam je da još toliko idemo naredne godine. Na taj način smo povećali prihod u državnom budžetu za 25 miliona evra. Sva ta sredstva se posle vraćaju u poljoprivredu“, rekao je Nedimović.

Ministar je ukazao i da se u Srbiji mora više raditi na razvoju prerađivačke industrije, jer se na taj način proizvođačima povećava mogućnost za plasman robe, a i u tom sektoru je najveća zarada.

„Voće i povrće iz Srbije uglavnom se izvozi u Evropsku uniju, nastavlja on, tu se prerađuje te privrednici iz EU ubiraju najveći „kajmak“. Ideja je da taj najveći prihod ostane u Srbiji“, istakao je Nedimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana