Dobar kvalitet vazduha u Beogradu, devet škola dobija dvorište sa ekološkom infrastrukturom Studio B

Objavljeno: 01.09.2021. 11:00 Izmenjeno: 01.09.2021. 11:01

Devet škola u Beogradu dobiće renovirano ozelenjeno dvorište sa ekološkom infrastrukturom, rekla je za Studio B gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je za Studio B pojasnila da je tih devet škola prošlo na konkursu, a projekat treba da se realizuje do kraja godine.

– Tačnije, na konkursu je prošlo 10 škola, ali će zbog neophodne građevinske dozvole projekat u školi na Novom Beogradu biti realizovan tokom 2022. godine. Na taj način ćemo ozeleniti školska dvorišta ekološkom infrastrukturom i obezbediti učenicima zdravije okruženje – istakla je Vilotijevićeva.

Ona je najavila dalji nastavak akcije ozelenjavanja školskih dvorišta širom prestonice i poželela učenicima uspešan početak nove školske godine.

Kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, Vilotijevićeva je istakla da je Gradski zavod za javno zdravlje uradio 16 dodatnih analiza i 25. avgusta ih dostavio Sekretarijatu.

– Dodatnim analizama na više mernih mesta nije ustanovljena povišena koncentracija nijedne od opasnih čestica. Tačnije, bile su od 10 do 100 puta manje od dozvoljenih vrednosti, što se može i videti u dostavljenoj analizi koja je dostupna na sajtu Grada Beograda – ukazala je Vilotijevićeva.

Ista merenja su upućena Ministarstvu zdravlja kako bi se dobijene vrednosti potvrdile i od strane onih koji se bave javnim zdravljem, istakla je Vilotijevićeva i najavila nastavak merenja zbog nedavnog akcidenta na deponiji u Vinči.

U prilog čistijem vazduhu ide i akcija gašenja individualnih kotlarnica u beogradskim školama, istakla je resorna sekretarka. Sekretarijat je dosad, prema njenim rečima, ugasio 22 kotlarnice, dok do kraja godine treba da se ugase još tri.

– Sekretarijatu za zaštitu životne sredine će gašenje individualnih kotlarnica biti prioritet i u narednom periodu, a koji je i definisan Akcionim planom kvaliteta vazduha. Takođe, važna je i nabavka autobusa na gas i električni pogon, te ubrzanje saobraćaja ulaganjem u putnu infrastrukturu – zaključila je Vilotijevićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana