Do kraja februara Strategija za razvoj vinarstva do 2030. Tanjug

Objavljeno: 13.02.2020. 10:38 Izmenjeno: 13.02.2020. 10:38

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je ocenjivanju srpskih vina u okviru manifestacije „Sveti Trifun na Savskom Vencu“, koji je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije i najavila da će do kraja meseca biti usvojena Stetegija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine.

„To je prvi put da se donosi desetodošinja stratgegija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bi imali najvalitetnija zananja i vina“, rekla je Brnabić otvarajući manifestaciju.

Kaže da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave svetu.

Brnabić je najavila da će u razvoj vinarstva i vinogradarstva biti uloženo oko 300 miliona evra u narednih 10 godina i istakla da ta grana privrede ima jako veliki potencijal.

Čestitala je Savezu što je inicirao tu manifestaciju na kojoj je okupljeno 111 vinara koji su doneli čak 298 različitih vrsta vina u osam kategorija.

„lako je vladi kada ima dobre partnere uduruženjima. Nije tajna da najveću podršku našim vinarima i vinogradrstvu pruža predsednik Srbije Aleksadnar Vučić. On je srcem i dušom iza celog ovog sektora“, rekla je Brnabić prenoseći njegov pozdrav vinarima.

Dodala je da Vučić nije mogao da prisustvuje manifestaciji pošto je otputovao u Minhen i napomenula da predsednik pruža i savetodavnu podršku vladi za razvoj vinarstva.

Brnabić je navela da je izvoz vina u 2018. bio oko 19 miliona evra i da se još cekaju podaci za 2019. godina, ali da svakako postoji jak uzlazni trend i da se još bolji rezultati očekuju u 2020. i 2021. godini.

Brnabić je rekla da država pruža trenutno značajnu podršku razvoju vinarstva i vinogradarstva kroz podsticaije za nove zasade, refundaciju troškova, subvencije za opremu i slično.

„Kroz strategiju ćemo to raditi na način koji će mnogo bolje targetirati oblasti za podršku i više ćemo uložiti za edukaciju mladih stručnjaka“, navela je premijerka i dodala da ima sve više mladih koji se bave tom delatnošću.

Primećuje da je vinarstvo i vinogradarstvo važan sektor i srpski turizam, pošto su vinske rute globalno najbrže rastući deo turizma.

Najavila je da će vlada preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija uložiti još više novca u promociju vinskih ruta, tako da će i na autoputu Miloš Veliki u narednih nekolko meseci biti postavljena obaveštenja za vinske rute.

Ovo je samo jedna u nizu manifestacija koje ćemo organizovati za naše vinare, rekla je Brnabić i istakla da su naša vina sve bolja.

Kaže da vinarstvo ima potencijal za rast poput IT industrije koja raste godišnje 26 ili 27 odsto.

Brnabić je rekla da Srbija dobija značajnu podršku od EU za razvoj vinarstva i vinogradarstva preko IPARD programa, gde se poljoprivrednicima odboravaju sredstva i do milion evra.

Ističe da je to svakako grana privrede koja bi samo u periodu od dve godine mogla da bude jedna od vodećih u Srbiji.

„Kada smo ugostiili Žozepa Borela na večeri koju je organizovao Vučić bila su poslužena srpska vina i on i ceo njegov tima su bili oduševljeni kvalitetom vina. Predsednik se na svaki način trudi da promoviše naša vina i vinare“.

Stevan Rajta iz Saveza vinara i vinogradara Srbije je rekao da očekuje veliki pomak u promociji srpskih vina u narendom periodu i zahvalio na pomoć sa najvišeg državnog nivoa.

„Država se brine za vinare i uložiće veliki novac i očekujemo mnogo uspeha“, rekao je Rajta.

Dodao je da će Savez posebnu pažnju posvetiti autohtonim sortama grožđa.

Savez je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara Srbije i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.

Prvi put u Srbiji će se ocenjivanje vršiti elektronskim putem, pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu manifestaciju i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

U hotelu Radišon Kolekšn obaviće se tokom dana ocenjivanje vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija: Belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze vino od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina se prijavilo 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 298 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.

Najbolja vina će biti proglašena u Kući kralja Petra Prvog u 20 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana