Do 2024.unapređenje sektora voda u Srbiji-podrška EU tanjug

Objavljeno: 07.04.2022. 11:29 Izmenjeno: 07.04.2022. 11:36

Program menadzer Delegacije EU Antoine Avignon naveo je da će ovaj projekta u Srbiji doneti bolje vodne usuge, priuštive cene, unapređenje tehnologije i smanjenje energetskih troškova.

EU će u naredne dve godine pružiti podršku Srbiji pri reformama u sektoru voda, kako bi se životni standard u našoj zemlji podigao na viši nivo, a zakonska regulativa uskladila sa pravnim tekovinama Evrope, poručeno je na konferenciji povodom najave novog projekta u oblasti voda.

Takođe, rečeno je da će projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“ direktno doprineti kvalitetu života građana, poboljšanju kvaliteta poslovanja komunalnih preduzeća, povećanoj transparentnosti i jedinstvenom pristupu vodnim tarifama.

Konferencija povodom najave realizacije tog projekta održana je  u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Taj projekat realizuju Ministarstvo finansija Srbije, sektor za ugovaranje i finansiranje programa oz sredstava EU i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodopri rede, Republička direkcija vode, u 20 opština širom Srbije, a projekat je finansiran od strane EU.

Sekretar udruženja za komunalne delatnosti PKS-a Dalibor Joknić poželeo je dobrodošlicu delegaciji EU i predstavnicima ministarstva i istakao da je PKS otvorena za ovakve projekte i unapređenje lokalnih zajednica.

Ocenio je da se uz podršku EU naša zemlja razvija u povoljnom smeru i izrazio u uverenje da će projekat doprineti da se u Srbiji napravi strategija za unapređenje vodnog sistema u zemlji.

„Voda je resurs 21. veka i moramo ga čuvati“, kazao je Joknić.

Ocenio je da je za uspešnu realizaciju ovog projekta neophodna saradnja i dijalog sa JKP u zemlji i građanima.

Savetnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić kazala je da reforma u sektoru voda i unaprđenje efikasnosti u pružanju vodnih usluga se sastoji iz dve komponente.

„Prva je procena stanja u oblasti pružanja vodnih usluga i priprema predloga za unapređenje njihove efikasnosti. Druga komponenta je podrška implementaciji revidiranih zahteva za povrat troškova, uključujući primenu tarifne metodologije, i uspostavljanje regulatornog sistema vodnih tarifa“, kazala je Ilić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana