Đurić:Srbija nije poražena, nastavljamo borbu za KiM Tanjug

Objavljeno: 17.02.2020. 11:49 Izmenjeno: 17.02.2020. 11:50

Proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 12 godina pogaženo je međunarodno pravo, zgažena je Povelja UN koja propisuje suverenu jednakost svih članica i zabranjuje promenu teritorijalnog integriteta, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

On je za TV Pink kazao da 17. februara 2008. godine nije poražena Srbija, već je ona nastavila borbu.

Ðurić je podsetio prištinske lidere da u preambuli Ustava Srbije stoji da je autonomna pokrajina KiM sastavni deo Srbije, da ima suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije.

Podseća i da u Ustavu piše da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva, a granice nepovredive.

„Želim da podsetim da su Povelja UN i Ustav Srbije važeći akri. Pozivajući se na pravo i pravdu, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uspeli smo da u prethodnih nekoliko godina dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM“, kazao je Đurić.

Naveo je i da je do sada sprečeno članstvo Kosova u 12 velikih međunarodnih organizacija od Interpola, Uneskoa, Svetske carinske organizacije…

Đurić je podsetio i da je predsednik Vučić vlastima u Prištini predočio da ih ne priznaje četiri petine čovečanstva, koji žive u državama koje nisu priznali lažnu nezavisnost Kosova.

Strpljivim radom, kako je rekao, Srbija je danas uspela da poboljša svoju pregovaračku poziciju, dok je istovremeno Priština prekršila međunarodno pravo po pitanju taksi, a za to što nema dijaloga Boograda i Prištine, dodaje, oni su jedini krivci.

Podseća i da je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao da Unija nema stav po pitanju statusa KiM i da ne prejudicira buduće rešenje, već da se zalaže za postizanje kompromisa.

„Prištinskim zvaničnicima je čak javno rekao “to što ste vi jednostrano proglasili nezavisnost još uvek ne znači da ste nezavisna država. Niste nezavisni dok god vas ne priznaju države u okruženju, UN, dok nemate neku vrstu političkog dogovora sa Beogradom“, naveo je Ðurić.

On je ukazao i na konstruktivan odnos Beograda, koji se, kaže, zalaže za kompromis, mirno i diplomatsko rešenje, a da predsednik Vučić ne propušta priliku da na svakom sastanku ukaže na položaj srpskog naroda na KiM.

Stav Srbije je, kazao je Đurić, da nema političkih pregovora dok su takse na snazi, ali da Beograd nastoji da se poveže sa svojom južnom pokrajinom želežnicom, aviolinijom.

Upitan da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je sve urađeno „njemu iza leđa“ u vezi s potpisivanjem pisama o namerama u Minhenu, Ðurić kaže da je uvek strahovao od sadržine dokumenata, ali da je ponosan na pisma o namerama za uspostavljanje železničke linije do Prištine, završetak autoputa i uspostaljanje aviolinije.

„Bio sam iskreno srećan što smo na kraju dobili akte i dokumenta koja garantuju naš suverentitet i u vazdušnom prostoru, ali i da se u železnici biraju rute koje nama odgovoraju“, naveo je Ðurić.

U interesu Srbije je, kako je kazao, da Priština i Beograd budu povezani železnicom i to linijom Priština- Podujevo-Merdare, a ne linijom od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i da se otvara pitanje statusa železničke infrastrukture na severu KiM.

Đurić je naveo i da je važno što je Kontrola letenja u Beogradu zadužena i za vazdušni prostor iznad KiM.

Čudno je, međutim, primetio je, da ima političara koji se protive povezivanju Srbije sa južnom pokrajinom, jer je pre uvođenja taksi godišnji promet robe iz centralne Srbije sa KiM bio više od pola milijarde evra.

„Naša roba je i dalje dominantna samo se sada švercuje preko Severne Makedonije, Albanije i na tome profitiraju upravo lideri separatista koji se navodno zalažu za takse, a u stvari su svi osnovali firme za prepakivanje proizvoda iz centralne Srbije“, naveo je Ðurić.

On je zaključio da „lažna nezavisnost Kosova“ nije samo politički već i ekonomski projekat, o čemu svedoči činjenica da lideri OVK nisu imali ništa pre 25 godina, a da su sada multimilioneri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 20°C
Min: 6°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana