Đurić:Dogovor u Vašingtonu nadmašio očekivanja srpske strane Tanjug

Objavljeno: 14.09.2020. 12:18 Izmenjeno: 14.09.2020. 14:28

Srpska delegacija se iz Vašingtona vratila sa odličnim paketom infrastrukturne, ekonomske, razvojne pomoći za našu zemlju, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i istakao da je poseta SAD pre desetak dana prošla bolje nego što je iko očekivao.

Ðurić je kazao da je priprema naše delegacije bila ozbiljna i da se na njoj radilo nedeljama unazad.

„Na osnovu toga smo u Vašington otišli sa predlozima koji su rezultirali sa više od tri milijarde evra paketa razvojne podrške za našu infrastrukturu“, kazao je Ðurić za TV Hepi.

U tom smislu, podsetio je da je srpska delegacija kandidovala nove pruge koje će povezati srpske sredine u dužini od 43 kilometara od Merdara, zatim novu prugu koja će našu privredu povezati sa Jadranskim morem, avio liniju, paket za naše privrednike.

Ističe da je značajno da uz pomoć američkih finansija ulažemo i u autoputeve, železnice i druge veze u regionu, kao i to što je luka Drač definisana kao nova luka na koju će izlaziti naša privreda.

Prema njegovim rečima, Albanci su pokušali da na sastanku insistiraju da nema dogovora o tome da budu deo „mini Šengena“ i podsetio je da su i šest meseci unazad bili kategorično protiv toga, ponavljajući da je taj projekat u stvari projekat „velike Srbije“.

Ðurić kaže da su i to prihvatili kada su ih Amerikanci pritisli i rekli im da je to volja maeričkog predsednika Donalda Trampa.

Direktor vladine Kancelarije podseća i da su Albanci u Vašington otišli po međusobno priznanje iako im je govoreno unapred da je to jalov posao i da srpska delegacija to neće prihvatiti.

„Ali, moram da kažem da nimalo nije lako na takvom jednom mestu to odbiti“, naveo je Ðurić i istakao da je deseta po redu tačka, koje nisu bile numerisane, govorila da se strane slažu da se međusobno priznaju, odnosno da se nedvosmisleno radilo o obostranom priznanju.

Kao važno za srpski narod, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu, Ðurić je istakao da je dogovorena primena zakona kojim se garantuje imovina SPC i u tom smislu poručio da do sada nismo imali garanciju sa takvim značajem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana