Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine  Tanjug

Objavljeno: 15.08.2019. 11:42 Izmenjeno: 16.08.2019. 12:00

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da za njega saopštenje Kvinte u kojem se Priština poziva da ukine takse, a Beograd da prestane da traži povlačenje priznanja Kosova nije iznenađenje, kao i da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja.

Kaže da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja zato što Priština krši međunarodno pravo, Cefta sporazum i SSP kao i sve norme vezane za protok robe, ljudi i kapitala, a Beograd se poziva da prestane da brani da Priština bude clan u medunarodnim organizacijama koje su rezervisane za suverene i nezavisne države.

„Naše je da ukažemo na to, da ne cutimo, ne može biti veštacke uranilovke, i da nastavimo da razgovaramo“, istakao je Marko Đuric.

Druga stvar koju prepoznaje kao problematicnu je to što je iz saopštenja jasno kako Kvinta vidi cilj buduceg dijaloga, a to je priznanje Kosova i Metohije na celoj teritoriji.

Navodi da je situacija ozbiljna i teška i da je predsednik Srbiej bio u pravu kada je rekao da nas očekuje teških sedam ili osam meseci.

Đurić kaže da se obično vidi odnos u kojem je deo medunarodne zajednice nekome majka a nekome maceha, i da se zbog unutrašnjih problema u Prištini vrši dodatni pritisak na srpsku stranu.

„Nismo mi podneli zahtev protiv Kosova u bilo kojoj medunarodnoj organizaciji, nego su oni to tražili mimo bilo kog sporazuma“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi da je za Srbe posebno osetljivo pitanje članstvo u Unesku, jer su na delu pokušaji otimanja kulturne baštine koji se više i ne kriju.

Podsetio je na nedavne izjave Envera Hodžaja koji je rekao da sve crkve i manastiri na KiM predstavljaju kosovsku baštinu i imovinu kosovskog naroda.

Marko Đuric je porucio da Beograd ima ozbiljan i racionalan odnos prema sveima ali da niko ne treba da ocekuje da Srbija svoju spoljnu i unutrašnju politiku vodi na bilo koji nacin osim u svom interesu.

Govoreci o sastanku sa novim ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harcenkom, Đurić je istakao da Srbija i Rusija imaju vekovne bratske i prijateljske odnose.

Takođe, ukazao je i da je predsednik Vučić dobio najviše rusko državno odlikovanje što dokazuje da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen poverenja.

Rusija se trudi da podrži stavove Srbije o KiM, dodao je Đurić i naveo da je zahvalio ruskom ambasadoru na tome.

„Trudio sam se da ga upoznam sa situacijom na terenu, kako žive Srbi, koji su izazovi i šta dodatno može da se uradi da se položaj Srba olakša“, naveo je Đuric.

Đuric kaže da uprkos unutrašnjim neslaganjima, u Prištini postoji saglasnost da se nastavi pritisak na Srbe i da se tamo takmice ko ce da zauzme tvrdi stav po tom pitanju.

„Naše je da čuvamo srpsko jedinstvo na KiM i da sve pozicije u deset opština sa srpskom većinom zadržimo kroz Srpsku listu. Da ne dozvolimo podele jer je jasno da ce biti pritisaka i po tom pitanju“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da mogu da postoje političke razlike u drugim delovima zemlje, ali da na KiM Srbi moraju da budu monolitni i jedinstveni, složni u nastupu prema Albancima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana