Đurić: Ozbiljan, sveobuhvatan i energičan razgovor Vučića i Grenela Tanjug

Objavljeno: 10.10.2019. 16:07 Izmenjeno: 10.10.2019. 23:24

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa Ričardom Grenelom, bio sveobuhvatan, kao i da obojica znaju da je dogovor teško postići, ali i da je važno da se dijalog vodi.

Foto:Tanjug Predsedništvo Srbije

„To je bio jedan ozbiljan, sveobuhvatan i energičan razgovor energičnih ljudi koji obojica znaju šta žele da postignu za svoju stranu i obojica znaju da je rešenje i dogovor teško postići kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali da je važno da se dijalog vodi“, rekao je Ðurić za televiziju Pink nakon sastanka Vučića i Grenela u Predsedništvu Srbije.

Ðurić je preneo da mu je Vučić rekao da mora temeljno da razmisli o utiscima sa sastanka i da će, kad se utisci slegnu, za dan-dva i on javnosti govoriti o sastanku.

„To je bio energičan sastanak, sa mnogo utisaka i mnogo energije“, rekao je Ðurić i dodao da je prvo održan tet-a-tet sastanak a kasnije i jedan širi sastanak.

Upitan da li može da se očekuje nekakvo brzo rešenje nakon što je Grenel postao specijalni izaslanik, Ðurić je rekao da svi u svetu znaju da se Srbija zalaže za rešenje odnosa sa Prištinom na principijelan, temeljan i miroljubiv način i da želi da zaštiti interese srpskog naroda na KiM, koji su legitimni.

„Nema iznenađenja kad je reč o poziciji i stavu Srbije, mi ga zastupamo godinama unazad“, rekao je Ðurić.

Upitan da li ima nekih iznenađenja kad je reč o drugom sagovorniku, Ðurić je odgovorio da je sastanak tek završen i da je potrebno da se slegnu utisci.

Ðurić je rekao i da je važno da se takse ukinu i da se ta prepreka ukloni kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga.

Komentarišući izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji je osvojio najviše glasova na izborima na Kosovu, a koji je rekao da sa Srbima sa Kosova zeli da razgovara, ali ne i sa Srpskom listom, Ðurić je rekao da je Kurti prethodnih 25 godina proveo boreći se protiv srpskih interesa po različitim pitanjima i da se zalaže za stvaranje velike Albanije.

„To je lice protivljenja interesima Srba i netrpeljivosti prema Srbima“, rekao je Ðurić i dodao da će Beograd i Srbi naći način da se zaštite srpski interesi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana