Đurić: Lažna vest pokušaj direktnog stranog mešanja u izbore Tanjug

Objavljeno: 05.06.2020. 09:32 Izmenjeno: 05.06.2020. 12:34

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da lažna vest da je Srbija pristala da obustavi kampanju priznanja kosovske nezavisnosti i dodao da ne može da isključi da je reč o pokušaju direktnog stranog mešanja u izbore u Srbiji.

„Veoma bih voleo da znam ko je izvor te lažne vesti i ne mogu da isključim da je reč o pokušaju direktnog stranog mesanja u naše izbore. Ja sam zaista zabrinut da neko ovakvim manipulacijama pokušava da utiče na izbore“, rekao je Ðurić.

On je rekao da nije tajna da četiri godine to od Beograda traže zapadni zvaničnici.

On je ponovio da će Beograd, čim padnu takse, biti spreman za dijalog.

Ðurić je rekao i da očekuje da će se Ričard Grenel, nakon što je oslobođen svih drugih funkcija, više posvetiti dijalogu Beograda i Prištine.

„Iako nas narednih meseci nesumnjivo ocekuju ozbiljni pritisci i izazovi kada je reč o Kosovu i Metohiji treba da budemo svesni toga da sve zavisi od toga ko i kako čvrsto brani naš položaj i zato je važno da u Beogradu imamo ljude koji su spremni i kadri da na cvrst i odlucan nacin brane naše interese“, zakljucio je Đuric.

Ðurić kaže da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. „mera reciprociteta“.

Ðurić je naveo da Srbi na Kosovu i Metohiji i Beograd zahtevaju da takse i sve druge anticivilizacijske mere budu odmah ukinute.

„Da li će se to desiti sledeće nedelje biće ustvari prvi veliki test za vladu Avdulaha Hotija“, poručuje Ðurić, navodeći da će se videti da li će Hoti biti okrenut buducnosti ili će, kao njegovi prethodnici, delovati na drugačiji način.

Ocenio je da se sada vidi koliko je važno što su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i okupljeni oko Srpske liste.

„To znači da ona ima ulogu jezicka na vagi i da ima odlučujuću ulogu u parlamentu u mnogim stvarima. Da nemamo jedinstvenu Srpsku listu glatko bi nam u prištinskom parlamentu prošao zakon o verskim zajednicama koji bi značio oduzimanje Gračanice, Dečana i svega ostalog“, dodao je Ðurić.

Naglasio je da je sigurno da ce Srpska lista imati težak zadatak, jer ne veruje da u odnosu prema Beogradu postoji značajna razlika među albanskim predstavnicima.

„Očekujem da će Srpska lista biti u poziciji da se aktivnije bori za sprecavanje pritisaka, barikada, blokada i od toga zavisi svakodnevni život naših ljudi“, rekao je Ðurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana