Đurić: Izložba „Odbrana 78“ istina o KiM i terorizmu  Tanjug

Objavljeno: 04.07.2019. 17:08 Izmenjeno: 04.07.2019. 22:23

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić pozvao je  sve građane u Muzej Grada Beograda na izložbu „Odbrana 78“

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Izložba, kaže Đurić,  prikazuje muku, stradanje, epopeju i patnju srpskog naroda i države tokom NATO agresije, ali i herojsku borbu vojnika za slobodu i nezavisnost Srbije koja se ne sme zaboraviti.

„Ova savremena postavka koja nikoga ne moze ostaviti ravnodušnim govori o NATO agresiji čije su žrtve bili obični građani a među njima i 139 dece. Govori o heroizmu generacije koja je žrtvovala život za nezavisnost Srbije“, rekao je Ðurić nakon jednočasovnog obilaska postavke čiji je autor Dušan Jovović a koja sadrži više od 250 najimpozantnihih originalnih artefakata „koja bude bolna sećanja“.

Izložba o 78 dana pod bombama ima osam celina, a posetioci prolazeći kroz postavku mogu emotivno da prožive sve kroz šta su tada prošli i građani i vojska, kazao je Đurić dodajući da je to izložba koju mora da vidi „svaki čovek predstavnik diplomatskog kora, zvaničnik, ali i turisti kako bi znali šta je istina o KiM i o terorizmu“.

„Kada vide uređaje za daljinsko aktiviranje terorističkih naprava, noževe sa kojima su ubijani srpski civili, stravične slike masakara … imaće izbalansiranu sliku“, rekao je Ðurić i dodao da je izložba i način borbe za istinu, ali i da se oda pošta herojima.

Na početku postavke su slike onih koji su tokom NATO agresije podržavali Srbiju, patrijarha Alekseja Drugog, Petera Handkea, grčkog kapetana Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u napadu… ali i interakvine skulpture onih koji to nisu bili – Medlin Olbrajt, Bila Klinotona, Tonija Blera … a u nastavku je kakofonija njihovih govora kojima su ubeđivali svet da je bilo potrebno bombardovati jednu nezavisnu zemlju.

Izložba priča i o graničnim incidentima koji su bili akti agresije, a zbog čega je trebalo da zaseda i SBUN, o avionu agresora srušenom na Ceru, snazi i stradanjima vojnika na karauli Košare, onim na Paštriku…

„Drvo života i smrti“, na čijim su granama ekrani sa slikama stradale dece, a pod krošnjom njihove cipelice, igračke simbolično govori o stradanju dece.

Pred posetiocima su i radioaktivna municija (izložena uz posebnu zaštitu) grafinte i kasetne bombe koje su „humanitarci“ bacali na gradove, te arsenal najsavremenije opreme koju je OVK dobila od agresorskih zemalja.

Kao najupečatljivije segmente izložbe Ðurić je naveo priču o generalu Veličkoviću, koji se iako u penziji borio protiv sto puta nadmoćnijeg neprjatelja, o herojskom otporu naših ljudi na Košrama i Paštirku koji su i pored odnosa jedan prema 20 uspesno branili državnu granicu Srbije, o sedište u kome je poginuo pilot Milenko Pavlović…

Utiske posetilaca dodatno pojačavaju svetlosni efekti, projekcije, mapiranje, zvukovi, nemontirani snimci, fotografije, dokumenti, skulpture, digitalne tehnike.

U „medijskoj sobi“ na zidovima su autenticni dokumenti, podaci, fotografije, kao i deo transkripta razgovora izmedu Klintona i Jeljcina u kome predsednik Rusije kaže predsedniku SAD da Srbima iako su tražili neće dati raketni sistem S 300 jer u suprotnom „niko nebu SRJ ne bi mogao da priđe“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana