Đurić: Đilasova politika za KiM – politika đona umesto obraza Tanjug

Objavljeno: 19.09.2019. 15:29 Izmenjeno: 19.09.2019. 18:34

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je , reagujući na reči lidera SzS Dragana Ðilasa o Kosmetu, da je očigledno da je Ðilasova politika po pitanju KiM – politika đona, umesto obraza i politika upućivanja Srbije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

„Danas se desilo neviđeno svetsko čudo – Dragan Ðilas se, 11 godina nakon što je Kosovo i Metohija i to za vreme njegove vlasti, proglasila nezavisnost setio da se pojavi i da kaže da ima plan za KiM“, rekao je Ðurić na pres konferenciji.

Kako kaže, Ðilas je saopštio da je njegov plan da se državna politika vrati u period pre 2012. godine, odnosno u vreme kada je Kosovo priznalo više od 100 država i kada su postavljeni administrativni prelazi, de fakto neka vrsta granice na Jarinju i Brnjaku.

„Da se lepo vratimo u period kada su pravili granice, kada je Kosovo ulazilo u različite međunarodne organizacije. To je veliki plan Ðilasa koji je nakon 11 godina izneo u javnost“, rekao je Ðurić.

Ðurić je upitao zašto Ðilas nije zatražio da se vratimo u period pre 2008. godine, kada su on, Boris Tadić i Vuk Jeremić bili zajedno odgovorni da spreče proglasenje nezavisnosti Kosova.

Podsetio je da je Međunarodni sud pravde, koji je činila većina sudija iz država koje su priznale Kosovo, potvrdio legalnost nelegalne odluke, a da su se Albanci u Prištini u pregovaračkoj platformi pozvali na tu odluku pod tačkom 1.

„Ja se čudim kakav to đon imaju ti ljudi umesto obraza. Očigledno je da je Ðilasova politika po pitanju KiM politika đona umesto obraza i da se on ne libi da celoj javnosti poruči da je njegova politika vraćanje u politiku najgore faze napretka nezavisnosti KiM i politika upućivanja Srbije da prizna jednostranu nezavisnosti Kosova“, rekao je Ðurić.

Dodao je da Ðilas govori o frazama o pomirenju, a da o državnom suverenitetu, teritoriji, interesima Srba i Srbije nema ni jedne reči.

„Samo je zadoravio da kaže da je za njegovo vreme, kada se bahatio na vlasti u Beogradu, a ne po Prištini, Kosovo proglasilo nezavisnost“, dodao je Ðurić.

Veruje, kaže, da građani mogu sami da zaključe ko se i kako bori za KiM.

„A, verujem da bi njemu u Prištini mogli uskoro takođe da se zahvale i oduže nekom novom raskrsnicom ili putem koji bi nazvali po njemu, kao što su po Bajdenu“, rekao je Ðurić.

Dodao je da svako ko u Srbiji pretenduje da se bavi politikom treba da pokaze minimum odgovornosti prema državnim i nacionalnim ineteresima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana