Đurđević: Sporazum sidro za čvršću vezu sa SAD i EU Tanjug

Objavljeno: 08.09.2020. 18:31 Izmenjeno: 09.09.2020. 11:49

Beograd je sporazumom iz Vašingtona napravo, pre svega, politički dobar korak, ali i iskorak u sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom koja podrazumeva i ekonomiju, smatra savetnik predsednika PKS Nenad Ðurđević

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ an

„Taj sporazum je neka vrsta sidra koje obezbeđuje da Srbija i region Zapadnog Balkana budu čvrsto uvezani ekonomski i politički sa zapadnom hemisferom, odnosno sa EU i SAD“, rekao je Ðurđević Tanjugu

Kako kaže, projekti i inicijative koje su u Vašingtonu potpisane predviđene su i Briselskim sporazumom sa EU i kompatibilni su sa njim.

Poslate su poruke, kaže, o ozbiljnoj želji da se Srbija okrene, kako je rekao nekoj atlantskoj budućnosti, pošto je otvoren put američkom kapitalu i investitorima da pomognu razvoj ovog regiona i budu prisutni u njemu.

Dogovor da se Priština pridruži i inicijativi Mini Šengen, kaže, stvara uslove za formiranje slobodnog tržišta, kretanja robe, ljudi, kapitala i usluga na celoj teritoriji Zapadnog Balkana

Kaže da je, iako se mogu čuti različiti glasovi da je EU skeptična prema tom sporazumu, činjenica je da je „Grenel izvukao proces iz klinicke smrti“.

„Pogurao je administraciju u Briselu, kao i u značajnim država EU, da budu mnogo aktivniji u razgovorima između Beograda i Prištine, što smo već videli juče u Briselu. Više komponeti ima ovaj sporazum, kojim je relakasiran prostor za neke druge dogovore važne Srbiji, kako bi obezbedila bolje odnose sa Kosovom i EU, pošto je to jedna od važnih tačaka na pregovaračkom putu ka EU“.

Prema njegovim rečima, pristupanje KiM toj inicijativi relaksira i političke i ekonomske odnose i omogućava da se lakše dođe do zajedničkih investicija i saradnje Beograda i Prištine.

Da bi se to desilo, potrebno je unaprediti zastarelu infrastrukturu, ali i prema Albaniji i luci Drač, rekao je on uz konstataciju da sporazum iz Vašingtona otvara mogućnost za to.

SAD će, kako kaže, dati podršku celom procesu preko njihove razvojne agencije (DFC) kojom će podržati projekte izgradnje autoputa, pruge koja povezuje Prištinu sa Koridorom 10, kao i nastavak ka Skoplju i luci Drač.

Napominje da je na tom području i postojeća infrastruktura u veoma lošem stanju i da će nova infrastruktura omogućiti povezivanje ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Podsetio je da je reč o izgradnji autoputa Niš – Priština, čija će prva deonica duga oko 35 km od Niša do Pločnika početi da se gradi sledeće godine novcem iz budžeta i sredstvima EU.

Napominje da je važan deo sporazuma i diverzifikacija snabdevanja energentima, što podrazumeva podršku Srbiji i regionu da koristi razvijenu tehnologiju, pre svega američku, za snabedavanje strojom.

To, ističe Ðurđević, ne mora biti samo gas već i solarna i druga energija koja ne potiče iz fosilnih goriva.

DFC će privući značajne kompanije, poput Tesle i drugih koje će smanjiti upotrebu fosilnih goriva, dodao je on.

Kaže da će se napraviti i studija izvodljivosti na koji način mogu zajedno da se iskoriste potencijali HE Gazivode, s obzirom da se deo jezera nalazi na teritoriji opštine Tutin.

Odluka o pridruživanju Mini Šengenu podrazumeva, kaže, i rad na usaglašavanju mogućnosti za potpuno otvaranje tržista rada, a što bi dovelo i do priznavanja socijalnog i zdravstvenog osiguranja među poptisnicima ove inicijative , kaže on.

Kada se ovome pridruži i Kosovo, to će puno značiti za građane i Srbije i Kosova i Metohije.

Aktivnosti u okviru Mini Šengena su u decembru odblokirale i protokole i sporazume CEFTA, čime je došlo do usaglsavanja standarda koji se primenjuju u transportu, trgovini poljoprivrednih sporazuma i slično.

Sada se u okviru Mini Šenegna radi dalje na usaglašavanju uslova za liberalizaciju usluga, dok je pitanje kapitala malo kompleksnije i to će ići nešto sporije, kaže stručnjak PKS.

„Cilj je da imate standarde proizvodnje, trgovine i investiranja kao da ste u matičnoj zemlji, u svim članicama te inicijative, od proizvodnje do hrane, korišćenja pesticida itd“.

On ističe da je kroz sporazume obezbeđeno da se priznaju elektronska dokumenta i da se recimo kamion prijavi unapred kada krene iz jedne zemlje ili carine i ne mora da staje, već su automatski su dobili šta taj kamion sadrži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana