„Oluja“ zauvek u sećanjima prognanih Srba Studio B

Objavljeno: 05.08.2020. 12:46 Izmenjeno: 06.08.2020. 12:45

Srbi su i ove godine dane hrvatsku akciju „Oluja“ obeležili parastosom u crkvi Svetog Marka. Naša ekipa posetila je naselje Busije u Zemunu gde su Srbi, prgnaani iz Hrvatske, nastavili svoj život.

Ove nedelje obeležava se 25 godina od hrvatske vojne akcije „Oluja“, u kojoj je, prema podacima, ubijeno i nestalo više od 2500 Srba, a proterano više od 250.000.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske na području tadašnje Republike Srpske Krajine, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Srbi ove dane obeležavaju parastosima, pomenima i sećanjima na ubijene i prognane, dok Hrvatska tradicionalno, održava proslavu povodom Dana pobede.

Dok je za Hrvate „Oluja“ razlog za proslave, za Srbe je to najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na ovim prostorima. Ispred crve Svetog Maraka čekajući parastos posvećen žrtvama „Oluje“ u kojoj su izgubili svoje domove, Srbi ujedinjeni u istom bolu i 25 godina čekajući pravdu jednoglasni su da se ovaj zločin ne sme zaboraviti.

U prigradskom naselju Busije u opštini Zemun od 1997. godine žive ljudi koji su posle preživljenog pogroma svoj novi život započeli u Srbiji. Trudeći se da prenesu običaje i duh Srpske krajine svakoj ulici u ovom naselju dali su ime znamenite ličnosti iz krajeva iz kojih dolaze. Meštanka Busija Marija Vučinić, danas uspešna i ostvarena žena, kaže da dok je bila u koloni za Srbiju nije imala nade da će se sve dobro završiti  jer je, kako kaže, u tom momentu je bila ophrvana bolom i neizvesnošću.

Deca i mladi u Busijama imaju mirano, bezbrizano i ispunjeno detinjstvo ali zahvaljujući roditeljima, bakama i dekama ne zaboravljaju svoje korene. Veroučitelj i dirigent crkvenog hora u Busijama Stefan Gavrovski kaže da smo mi narod koji stradanjem kupuje carstvo nebesko.

I posle 25 godina postoji bol za starim ognjištem,  kažu meštani Busija,  ali činjenica da je njihova svakodnevnica sada ispunjena ljubavlju, slogom i zajedništvom i da im je svaki dan sve lepši i ispunjeniji u mestu gde žive taj bol transformiše u snagu da se nastavi dalje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 26°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana