Tempo vakcinacije izuzetno spor Studio B, Tanjug

Objavljeno: 31.08.2021. 13:32 Izmenjeno: 31.08.2021. 20:06

Borba sa delta sojem virusa korona je izuzetno surova i očekujemo da u narednim nedeljama pokaže svu svoju snagu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Đerlek je naveo da je tempo vakcinacije izuzetno spor, dodajući da je tužno videti mlade nevakcinisane ljude na respiratorima.

On je istakao da smo sa oko 52 odsto vakcinisanih, daleko od kolektivnog imuniteta, a tako smo produžili opstanak virusa, koji je sada mutirao.

Prema njegovim rečima, đaci su do sada bili izuzetno disciplinovani i škole nisu bile izvori zaraze, ali dodaje da ne zna do kada će potrajati redovno pohađanje nastave, koja počinje sutra.

„Zdravstveni sistem je spreman, iako statistički podaci ukazuju da je situacija sve ozbiljnija“, rekao je Ðerlek.

Zamenik generalnog direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović kaže da je trenutno sedmoro dece u toj ustanovi, kao i da sada ima i novorođenčadi koja su kovid pozitivna, zbog čega poziva majke da se vakcinišu, kako bi od zaraze koronavirusom, zaštitile i sebe i dete.

Petnaestogodišnji dečak koji je pre nekoliko dana, sa težom kliničkom slikom hospitalizovan u Institutu za majku i dete, sada je skinut sa kiseonika i polako se oporavlja, kaže zamenik direktora te ustanove Vladislav Vukomanović i dodaje da je trenutno čak sedmoro dece hospitalizovano, a da su neka od njih i hemato-onkološki bolesnici koji su antigen pozitivni.

Očekuje se da ove nedelje broj obolelih dostigne 3.000 hiljade.

Ðerlek uverava da je država spremna za novi talas virusa i da je obezbeđena dovoljna količina kiseonika, lekova i bolničkih kapaciteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana