ALIMS odobrio upotrebu Fajzer vakcine za decu od 12-15 godina Tanjug

Objavljeno: 11.06.2021. 09:38 Izmenjeno: 12.06.2021. 15:16

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je primenu vakcine protiv kovida 19 proizvodaca „Fajzer-Bionteh“ za uzrast od 12 do 15 godina starosti

Foto: Serbianlogo

Agencija je danas razmatrala dopunu dozvole za Fajzerovu vakcinu na komisiji za humane lekove, i nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega, da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, donela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.

Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.

Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je predmet stavljen na dnevni red današnjeg vanrednog sastanka komisije.

„Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine “Comirnaty“ protiv kovida 19 proizvođača “Fajzer-Biontek“ za uzrast 12-15 godina starosti“, stoji u saopštenju.

U narednim danima će se izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida 19, ukazuju iz ALIMS-a.

„ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dodu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca“, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana