Ditman: Poglavlje 23 ključno za Srbiju

Objavljeno: 01.11.2016. 12:17 Izmenjeno: 01.11.2016. 15:12

Ambasador Nemačke Aksel Ditman izjavio da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, jer se ono tiče pitanja i načela koja su ključna za put Srbije ka Evropskoj uniji.

 

„Ključne su zapravo za samu Srbiju: unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije. A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina“, istakao je Ditman na konferenciji u organizaciji Komiteta za ljudska prava.

Ditman je podsetio da se 23 tiče osnovnih vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija: demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

Nemačka, istakao je, podržava reformski proces u Srbiji.

„Izdvojena su značajna sredstva iz Srpsko-nemačke saradnje za poboljšanje dobrog upravljanja i za stvaranje stabilnog, pouzdanog institucionalnog okvira“, primetio je ambasador Nemačke na konferenciji „Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23“.

Otvaranjem poglavlja 23 Srbija je napravila značajan korak, rekao je Ditman i istakao da je sada važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo.

„U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije“, naveo je Ditman.

Ditman je naveo da je sprovođenjem Poglavlja 23 Srbija počela obimne reforme u saradnji sa Evropskom komisijom, navodeći da akcioni plan za to poglavlje uključuje bitne zakonodavne promene i neophodne izmene Ustava do kraja sledeće godine.

Navodeći da se Nemačka izuzetno zalagala da Srbija u julu ove godine otvori poglavlja 23 i 24, Ditman je na konferenciji „Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23“ Srbija treba da ojača vladavinu prava jer je to od ključnog značaja za poboljšanje poslovne klime i održiv ekonomski razvoj.

Amabasador je rekao da je jako bitno uspostavljanje snažnog, nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, navodeći da elementi akcionog plana za Poglavlje 23 podrazumevaju otklanjanje bilo kakvog političkog uticaja na proces izbora sudija i tužilaca, kao i izbora nezavisnih tela kao što je Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Prema njegovim rečima, treba unaprediti efikasnost srpskog pravosuđa i mora se smanjiti broj nerešenih predmeta, kojih je trenutno oko pet miliona, a tome će doprineti i Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Istakao je da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i izrazio zadovoljstvo što ta država može da pruži podršku vladi u sprovđenju reformi.

Navodeći da će to biti reformski proces celog srpskog društva, on je objasnio da taj proces treba da bude zajednički napor vlade i civilnog društva, te da je civilno društvo i njegova snažna uloga izuzetno važna na putu Srbije ka EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana