Ditman: Nemačka se zalaže za otvaranje još dva poglavlja

Objavljeno: 21.03.2016. 11:39 Izmenjeno: 21.03.2016. 11:39

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da će se Nemačka u Briselu založiti da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, budu otvorena u prvoj polovini ove godine.

U intervjuu „Večernjim novostima“ on je dodao da članstvo Srbije u NATO nije uslov za ulazak u EU, kao ni priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ditman je istakao da ima još posla u oblastima vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa, slobode mišljenja, te dodao da je važno zadržati reformski tempo, bez obzira na izbore.

Upitan mogu li dešavanja u vezi sa haškim procesom lideru SRS Vojislavu Šešelju da uspori Srbiju ka EU, s obzirom da se za otvaranje poglavlja 23 čeka saglasnost Hrvatske, odakle najavljuju da će nas blokirati, Ditman kaže da je važno da Srbija ispuni sve obaveze potpune saradnje sa Hagom, ali da ne želi da komentariše pojedinačne korake u tom postupku.

„Što se tiče poglavlja 23 i 24 Vlada Srbije je dostavom akcionih planova formalno ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja i založićemo se da se to desi“, kaže Ditman.

On je istakao da je unapređenje i jačanje regionalne saradnje centralni zadatak, te da Nemačka u tome podržava Srbiju i druge zemlje u regionu.

Ocenjuje da su poslednjih godina postignuti važni pomaci, posebno tokom Berlinskog procesa.

„Prvenstveno je to zadatak samih država da regulišu bilateralne odnose i da ih unapređuju. Ali i za Evropu je važno da ovaj region uspešno sarađuje“, rekao je Ditman.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Ditman navodi da se aktivnosti nastavljaju natehničkom nivou, jer treba implementirati niz postignutih dogovora, uključujući i formiranje ZSO.

„Treba definisati i nove teme koje će se rešavati u dijalogu, kako bi se postigao glavni cilj, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa“, naveo je Ditman.

Govoreći o investicijama, Ditman je istakao da ima najava pojedinih kompanija da su zainteresovane za nove investicije u Srbiji.

„Ovde već posluje više od 350 nemačkih firmi, koje su do sada uložile iše od 1.7 milijardi evra i otvorile više od 30.000 radnih mesta. Optimista sam i da će već prisutne firme proširiti biznis ovde“, rekao je Ditman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana