Direktor CIA razgovarao i sa članovima Predsedništva BiH Beta

Objavljeno: 22.04.2016. 20:56 Izmenjeno: 22.04.2016. 20:56

Direktor američke obaveštajnen agencije (CIA) Džon Brenan, koji je doputovao u iznenadnu posetu Sarajevu, sastao se danas najpre sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH, a potom i sa članovima Predsedništva BiH.

Nakon sastanka nije bilo izjava za novinare.

Brenan je u Sarajevo doputovao sinoć iz Rijada, gde je učestvovao na sastanku predsednika SAD Baraka Obame sa najvišim zvaničnicima šest arapskih zemalja radi razgovora o regionalnim bezbednosnim pitanjima, uključujući borbu protiv militantne grupe „Islamska država“.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma BiH danas je upoznala direktora CIA-e o svim aktivnostima koje sprovode bezbednosne službe i nadležna tužilaštva za procesuiranje osoba koje su bile na stranim ratištima i koje su se vratile u BiH.

„Obavestili smo ga o operativnim saznanjima o tome koliko naših građana boravi na stranim ratištima. Bilo je reči o međusobnoj razmeni podataka sigurnosnih agencija, a dobili smo obećanje da ćemo imati podršku CIA-e u radu naših službi, a pre svega u razmeni podataka preko Sigurnosno-obaveštajne agencije BiH (OSA)“, rekao je za sarajevski portal Klix.ba Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, kako se navodi, Brenena upozao i o državnoj strategiji za borbu protiv terorizma, ali i o novom pokušaju da se uspostavi nova udarna grupa za borbu protiv terorizma na nivou regije zapadnog Balkana.

„Direktora CIA upoznali smo i s problemom viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Kratko smo razgovarali i o organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona. U suštini imali smo konstruktivan razgovor“, rekao je Čampara.

Razmenili smo mišljenje o određenim sigurnosnim stvarima što je bilo i očekivano. Sastanak je bio jako konstruktivan i dobro organizovan od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Sve je proteklo u najboljem redu“, rekao je direktor Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač.

On je kazao da je na sastanku bilo govora i o borbi protiv terorizma, ali da nije stavljen poseban akcent na tu temu.

„Razgovarali smo o stanju sigurnosti u BiH. Dakle, o normalnim temama o kojima se razgovara na sastancima ovakvog tipa“, kazao je on.

Nije, međutim, poznato kolio će se prvi čovek CIA zadržati u Sarajevu.

 

 

Direktor CIA stigao u Sarajevo

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan stigao je u Sarajevo, potvrdio je danas za portal „Nezavisnih novina“ ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Prvi čovek CIA, koji je stigao kasno sinoć, danas bi trebao da se sastane sa čelnim ljudima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini i Udarnom grupom za borbu protiv terorizma.

Mektić je rekao da će se i on danas sastati sa Brenanom, a ključna tema o kojoj bi trebali razgovarati je borba protiv terorizma.

Direktor CIA u Sarajevo je stigao iz Rijada, gde je boravio prethodnih dana.

Brenan je bio u poseti Saudijskoj Arabiji, gde je sa liderima šest arapskih zemalja razgovarao o učešću stranih državljana na strani takozvane Islamske Države.

U Saudijskoj Arabiji je u isto vreme boravio i Barak Obama, američki predsednik.

Kako je objavio portal „Nezavisnih novina“, Brenan će u Sarajevu, između ostalog, razgovarati o 130 boraca iz BiH koji se nalaze na ratištima Islamske države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana