Dimitrov: Ni politika ne može da nanese štetu prijateljstvu Tanjug

Objavljeno: 10.06.2020. 20:26 Izmenjeno: 10.06.2020. 20:26

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je da zahvaljujući čvrstim odnosima srpskog i makedonskog naroda, čak ni povremene političke greške ne uspevaju da naprave štetu prijateljstvu dva naroda.

Dimitrov je u Nišu, gde se sastao sa šefom srpske diplomatija Ivicom Dačićem, rekao da su Severna Makedonija i Srbija susedi koji dele zajedničku istoriju iz bivše Jugoslavije i naglasio da se nada da će obe zemlje uskoro deliti i zajedničku budućnost u okvirima Evropske unije.

„Što više radimo zajedno, a mislim da je nama kao šefovima diplomatija to i posao, čak i na pitanja o kojima nemamo iste stavove i imamo određene neslaganja, važno je da budemo bliski, da se susrećemo, komuniciramo i da ojačamo prijateljstvo”, kazao je Dimitrov.

On je naglasio da Skoplje i Beograd imaju važne ekonomske odnose i emnoge drugi zajedničke interese.

Kada je reč o situaciji sa epidemijom Covid-19 u Severnoj Makedoniji, Dimitrov je kazao da je plan te zemlje bio da se otvore granice sredinom juna, ali da se nastavljaju intenzivni konsultacije, te da će u zavisnosti od epidemiološke situacije u toj zemlji i regionu biti doneta odluka.

„Mislim da je i u svetu i u Evropi i kod nas ovde u regionu pandemija pokazala koliko smo zajedno i koliko treba da pomažemo jedni drugima. Zahvalan sam Srbiji zbog bliske saradnje kriznih štabova dve zemlje tokom marta, aprila i maja. Imali smo dobru saradnju za hitne slučajeve humanitarnog karaktera”, rekao je Dimitrov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana