SNS: Izlaznost preko 50% Tanjug

Objavljeno: 21.06.2020. 08:18 Izmenjeno: 21.06.2020. 22:14

Prema podacima Srpske napredne stranke na izbore je izašlo 50 do 50,2 odsto birača.

foto Tanjug

U 19 sati izlaznost oko 45 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost na izborima do 19 sati bila 44,9 odsto.

Ivo Čolović iz CeSID-a je, na poslednjoj pres konferenciji te organizacije, rekao da je to nešto manja izlaznost u odnosu na prethodni period.

On je najavio da će ta organizacija imati prve preliminarne rezultate oko 21 čas.

Kada je reč o nepravilnostima, Slađana Komatina iz CeSID-a kazala je da je nastavljena praksa ubacivanja listića u pogrešne biračke kutije.

Osim toga, CeSID-u je prijavljeno da je na jednom biračkom mestu u Zrenjaninu biračka kutija otvorena kako bi predsednik biračkog mesta napravio više mesta za nove glasačke listiće.

Komatina je navela i da su dobili nekoliko prijava njihovih posmatrača da će biračka mesta biti otvorena duže od 20 časova, iako nije bilo prekida dužih od jednog sata.

Ipsos:Do 18 sati izašlo 41,1 odsto birača

Prema podacima IPSOS-a, na parlamentarne izbore do 18 sati izašlo je 41,1 odsto birača.

Još nema potvrde da li se radi o uzorku na teritorije cele Srbije ili samo na teritoriji centralne Srbije, prenose Večernje novosti.

Izlaznost do 17 sati oko 38 odsto

Prema podacima IPSOS-a i CESID-a pristiglih sa biračkih mesta, izlaznost na izborima u Srbiji do 17 časova je 37,2 odsto, dok podaci Crte kažu da je na izbore izašlo 38,2 odsto birača.

Na parlamentarnim izborima do 17 časova na glasanje je izašlo ukupno 38,2 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte.

Prema podacima IPSOS Srbija i CESID pristiglih sa biračkih mesta izlaznost na izborima u Srbiji do 17 časova je 37,2 odsto.

Predrag Kurčubić iz IPSOS-a kaže da su prognoze oko izlaznosti nezahvalne, jer su svaki izbori specifični, zavise od mnogo faktora.

„Jedan faktor može da bude vreme, drugi situacija sa koronom. Tempo izlaznosti varira od izbora do izbora“, rekao je on za Kurir i dodao da je izlaznost obično ujutru veća, oko ručka i popodnevnog odmora manja.

RIK:Do 16 sati glasalo 33,42 odsto birača, sa KIM oko 35%

Na parlamentarnim izborima u Srbiji na teritoriji bez Kosova i Metohiji do 16.00 sati glasalo je 33,42 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na današnjoj četvrtoj redovnoj konferenciji za novinare.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević dodao je da, prema procenama, kada se uključe i biračka mesta na KIM na glasanje je izašlo ukupno oko 35 odsto.

Kako je rečeno, u beogradskom regionu do 16.00 sati glasalo je 27,74 odsto, u Vojvodini 35,59 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 35,96 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 32,57 odsto.

Posmatrano po gradovima, do 16.00 sati u Novom Sadu glasalo je 30,16 odsto građana u Kragujevcu 31,86 odsto i Nišu 29,99 odsto.

Do 14.00 sati kada je RIK takođe objavio podatke na teritoriji centralne Srbije glasalo je 26,11 odsto upisanih birača a sa onim na KIM 27,7.

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

Na KiM, kako je Kovačević podsetio, glasa se na 140 glasačkih mesta.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da do sada nije bilo većih proceduralnih kršenja izborne procedure.

Peta sednica RIK biće održana oko 19 sati.

RIK: Do 14 sati glasalo 26,11 sa KiM  27,7 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Srbiji na teritoriji bez Kosova i Metohije do 14 sati glasalo je 26.11 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na današnjoj trećoj redovnoj konferenciji za novinare.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovacević dodao je da prema procenama, kada se uključe i biračka mesta na KIM, na glasanje je do sada izašlo ukupno 27,7 odsto birača.

Prema njegovim rečima – taj broj se kreće između 27,5 i 27,8 odsto.

Kako je rečeno, u beogradskom regionu do 14 sati glasalo je 21.72 odsto, u Vojvodini 27.83 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 27.89 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 25.54 odsto.

Posmatrano po gradovima, do 14 sati u Novom Sadu glasalo je 24,01 odsto građana u Kragujevcu 25,22 odsto i Nišu 22,90 odsto.

Do podne, kada je RIK takdoje objavio podatke na teritoriji centralne Srbije glasalo je 18,01 odsto upisanih birača.

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

Na KiM kako je Kovačević podsetio glasa se na 140 glasačkih mesta.

 

IPSOS: Izlaznost na istom nivou kao i na prethodnim izborima

Do 14.00 sati u Srbiji je na izbore izašlo 1.825.000 birača, odnosno 27,75 odsto, a u IPSOS Srbija navode da je ta izlaznost na istom nivou kao na predsedničkim i prethodnim parlamentarnim izborima.

Najveća izlaznost, kažu u IPSOS, je u centralnoj Srbiji,a zatim u Vojvodini.

I posmatračka misija Crta beleži podatak da je do 14 časova na parlamentarnim izborima na glasanje izašlo ukupno 27 odsto birača.

IPSOS: Izlaznost na izborima u Srbiji do 13 časova 23,4 odsto

Prema podacima IPSOS Srbija pristiglih sa biračkih mesta, izlaznost na izborima u Srbiji do 13 časova je 23,4 odsto

Izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima do 13 sati veća je nego na izborima 2016. godine, dok je za nijansu niža nego na predsedničkim izborima 2017. godine.

RIK: Izlaznost do 12 sati – 18,01 odsto

Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo je 18,01 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.
Kako je rečeno, u beogradskom regionu do 12 sati glasalo je 14,65 odsto, u Vojvodini 20,08 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 18,58 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 17,25 odsto.Posmatrano po gradovima, do podneva je najveća izlaznost zabeležena u Novom Sadu – 16,87 odsto, u Kragujevcu 16,71 odsto i Nišu 15,16 odsto.

Na pitanje novinara da li je bilo nepravilnosti na biračkim mestima, predsednik RIK- a Vladimir Dimitrijević je rekao da nije bilo većih nepravilnosti.“RIK-u nije dostavljena bilo kakava informacija o tome“, rekao je Dimitrijević.

CeSid: Izlaznost do 11 sati 13,7 odsto

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da je, na osnovu do sada pristiglih podataka, izlaznost na izborima do 11 sati bila 13, 7 odsto.

Kako su saopštili predstavnici CeSID, na biračkim mestima u Srbiji do sada su uočene samo sitne tehničke nepravilnosti.

RIK: Izlaznost do 10 sati – 9, 3 odsto

Do 10 sati na parlametarnim izborima u Srbiji je glasalo 9,30 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija na prvoj konferenciji za novinare po otvaranju birališta.

Kako je rečeno, izborni dan protiče u najboljem mogućem redu.“Prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće“, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva.

Prema podacima RIK-a, izlaznost u Vojvodini do 10 sati je 11,17 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 9,17 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 8,6 procenata, a u regionu Beograda 7,07 odsto birača.

Izlaznost do 10 časova u Novom Sadu je 9,15 odsto, u Nišu 7,51 procenat, a u Kragujevcu 7,92 odsto.

Rečeno je i da današnje izbore prati rekordan broj domaćin i stranih posmatrača.

Na ovim parlamentarnim izborima građani se opredeljuju između 21 liste, što je, prema rečima predstavnika RIK-a najveći broj u protekla četiri izborna ciklusa.

CeSID: Izlaznost do 9 sati – 5,2 odsto

Na osnovu pristiglih podataka, izlaznost do 9 sati 5,2 odsto birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Ivo Čolović iz CeSID-a je, na pres konferenciji, rekao da je u odnosu na prethodni izborni ciklus 2016. godine do 9 časova glasao isti procenat birača, ali je to nešto niže u odnosu na predsedničke izbore 2017, kada je glasalo u prva dva sata po otvaranju birališta glasalo 5,8 odsto gradajana.

Što se tiče nepravilnosti, on je kazao da dosadašnji primeri ne odstupaju previše u odnosu na nepravilnosti uočene na ranijim izborima i dodao da je jedan deo načinjenih nepravilnosti povezan sa time što nedostaje obuke kako članovima biračkih odbora tako i građanima.

Rekao je da su na 15 biračkih mesta posmatrači uočili da građani ubacuju listiće u pogrešne kutije.

 

Dimitrijević: Glasanje počelo na vreme i u skladu sa preporukama

Sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena su na vreme i preduzete su sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba, izjavio je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

Dimitrijević je za RTS kazao da se u centralnoj Srbiji glasa na 8.385 biračkih mesta, na Kosovu i Metohiji na 140.

„Svi članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice. Primenjuju se sve mere u skladu sa preporukama Kriznog staba za borbu protiv korona virusa. Što se tiče samih birača, preporučeno je da dođu sa zaštitnom opremom, a ako je ne donesu, biće obezbeđene maske na biračkim mestim“, objasnio je Dimitrijević.

On je najavio da će Republička izborna komisija prvu konferenciju za novinare održati u 11 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana