Dikarlo:Rizik od velikog sukoba je realan,mora se izbeći Tanjug

Objavljeno: 22.02.2022. 12:14 Izmenjeno: 22.02.2022. 12:14

Visoka zvaničnica UN je takođe izrazila zabrinutost zbog eskalacije granatiranja preko linije kontakta, koje je navodno dovelo do brojnih žrtava.

„Rizik od velikog sukoba je stvaran i treba ga sprečiti po svaku cenu“, poručila je  zamenica generalnog sekretara UN Rozmeri Dikarlo na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Ukrajini.

Ona je podsetila da odluka Rusije da prizna nezavisnost delova Donjecke i Luganske oblasti „kršenjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine ” predstavlja rizik od regionalnih i globalnih posledica, saopšteno je na sajtu Saveta bezbednosti UN.

„Takođe žalimo zbog današnje naredbe da se ruske trupe rasporede u istočnu Ukrajinu, navodno u „mirovnoj misiji“, dodala je Dikarlo, podsećajući da je takav razvoj događaja usledio nakon odluke da se naredi „masovna evakuacija civilnih stanovnika Donjecka i Luganska u Rusiju”.

Ona je saopštila podatke Specijalne posmatračke misije OEBS-a koja je izbrojala ukupno 3.231 kršenja primirja u oblasti Donbasa od 18. do 20. februara, i to 1.073 kršenja primirja, uključujući 926 eksplozija u regionu Luganska i 2.158 kršenja primirja, uključujući 1.100 eksplozija u regionu Donjecka.

„Podsećamo sve uključene strane na njihove odgovornosti prema međunarodnom humanitarnom pravu i zakonu o ljudskim pravima“, istakla je Dikarlo.

Navodeći da UN nisu u mogućnosti da potvrde brojne tvrdnje različitih aktera, ona je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o civilnim žrtvama, gađanju vitalne infrastrukture i evakuacijama koje se trenutno sprovode.

Dikarlo je označila moguće implikacije koje će najnoviji razvoj događaja imati na postojeće pregovaračke okvire i naglasila da su pregovori jedini način za rešenje krize.

„U trenutku sadašnjih rizika i neizvesnosti, još je važnije nastaviti dijalog“, rekla je visoka zvaničnica UN, i istakla da su „pregovori jedini način“ za rešavanje razlika.

Pre bilo kakve dalje eskalacije, ona je pozvala sve relevantne aktere da usmere napore na momentalni prekid neprijateljstava.

„Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni, a radnje i izjave koje mogu pogoršati situaciju moraju se izbegavati“, rekla je Dikarlo.

Podsekretarka generalnog sekretara UN za politička pitanja je objasnila da su u poslednjih nekoliko nedelja ključni akteri bili angažovani u „intenzivnim diplomatskim naporima“, kako bi se sprečili sukobi u srcu Evrope i ponovila čvrstu posvećenost UN Ukrajini, članici osnivaču Ujedinjenih nacija.

Na kraju svog obraćanja, Dikarlo je istakla da su naredni sati i dani „kritični”, i uverila Savet bezbednosti da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nastaviti da radi na rešavanju trenutne krize.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana