Dijalog opterećuje odsustvo volje Prištine da sprovodi dogovoreno Tanjug

Objavljeno: 31.01.2022. 11:47 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:41

Za Srbiju je važno da u okruženju imamo stabilnu politicku situaciju“, rekao je Selaković

Zajednička poseta specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka svakako je znacajna, ali će se tek videti koliko će biti efektivna, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i naveo da dijalog opterećuje odsustvo volje Prištine da sprovodi dogovoreno.

Selaković je rekao da je činjenica da SAD svojim prisustvom u dijalogu žele da podrže napore EU i Lajčaka da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ali i naveo da suštinski od dolaska Aljbina Kurtija na poziciju šefa vlade privremenih institucija samouprave u Prištini nema suštinskog dijaloga.

Selaković je za TV Pink rekao da su u briselskom dijalogu jasno definisane obaveze koje je potrebno sprovesti u procesu normalizacije odnosa, i da, dok je Beograd svoje obaveze ispunio, Priština otvoreno poručuje da je to uopšte ne zanima.

„Suštinski dijalog opterećuje odsustvo svake vrste zainteresovanosti i volje Prištine da sprovodi ono što je do sada dogovoreno i ono što je njihova obaveza, a to je formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Beograd je svoje obaveze posvećeno izvršio, a Priština ne da nije izvršila, nego javno, jasno i otvoreno kaže da oni to nece da rade”, rekao je Selaković.

Na pitanje o “Belgijskom modelu“ za formiranje ZSO koji se pominje u javnosti, Selaković je rekao da je u Briselskom sporazumu vrlo jasno definisano koje su nadležnosti ZSO i da je u planu implementacije vrlo precizno receno šta Beograd ima da uradi, a šta Priština ima da uradi.

„Priština je svojevrsnom igrom pokušala da promeni sadržinu Briselskog sporazuma izigravajući priču ispitivanjem ustavnosti sporazuma. Reč je o tome da oni traže dovoljan razlog i izgovor. Zemlje Zapada koje bi trebalo da izvrše pritisak na Prištinu izbegavaju da to urade na efektivan i pravi način, oni su u početku maksimalno podržavali Kurtijevu politiku“, rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je istakao, jedna od tema razgovara sa Eskobarom i Lacakom biće i održavanje izbora u aprilu na Kosovu i Metohiji na čemu će Beograd insistirati, jer je to deo Misije OEBS – da obezbedi neometano sprovođenje izbornog procesa.

Na pitanje o stvaranju takozvane teritorijalno-administrativne celine izmedu Albanije i KiM 30 kilometara u dubini teritorije, šef srpske diplomatije je naveo da je to samo jedna od prilika da vidimo koliko će u Briselu da budu nemi i da se ne oglase na tako nešto i gde može da se vidi njihovo licemerje i dvoličnost kada je rec o odnosu prema izazovima sa kojima se suočava zapadni Balkan.

“Kao što ćute na sve najave koje se tiču velike Albanije, ćute i na ovakve procese, a Albanci sa jedne i druge strane granice vredno rade na takvoj vrsti zbližavanja“, rekao je Selaković.

Povodom situacije u BiH, šef srpske diplomatije je naveo da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum kao njegov garant i teritorijalni integritet BiH, na isti način kao i teritorijalni integritet Republike Srpske.

Osvrnuo se i na jučerašnje neuspele pregovore o reformi izbornog zakonodavstva u Neumu za koje je rekao da nisu dali rezultat, ali da su pokazali da u BiH postoji više problema i da nije Republika Srpska jedini, kljucni i glavni problem.

Selaković je naglasio da iz kriznih situacija u regionu možemo da vidimo koliko je vredna i koliko znači politička stabilnost u Srbiji, jer se ona gotovo nigde u regionu ne sreće.

Povodom informacija o pripremi atentata na predsednika Aleksandra Vučića, ministar je naveo da imamo veoma kredibilne izvore i dokaze da je atentat pripreman i da treba odagnati svaku vrstu sumnje u takvu vrstu informacija.

„Mi smo država u kojoj je svojevremeno ubijen premijer, to je prva stvar koja pokazuje da je tako nešto moguće“, rekao je Selaković i naveo da bezbednost najviših funkcionera države mora da bude na najvišem nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana