Digitalizacijom sačuvane freske manastira Srbije

Objavljeno: 17.02.2020. 14:10 Izmenjeno: 17.02.2020. 14:12

Ministarstvo kulture i informisanja će u toku ove godine u okviru projekta Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije uvrstiti i digitalizovane freske manastira Gračanica i time dodatno obogatiti kolekciju koju taj sajt poseduje.

U okviru Pretraživača na domenu kultura.rs ili kultura.srb posetioci su u mogućnosti da dobiju osnovne informacije o digitalizovanom kulturnom nasleđu i pristupe interaktivnoj mapi ustanova kulture na teritoriji Srbije.

Kako objašnjava savetnik Ministarstva kulture u oblasti digitalizacije Ðuro Radović, vizija projekta je da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika kulture.

„Srbija baštini neprocenjivo kulturno nasleđe svih kultura i naroda koji su živeli i žive na ovoj teritoriji. Zato je Pretreživač krovni projekat Ministarstva jer na njemu možemo da učinimo dostupnim naše najveće blago koje poseduju kulturna zdanja i institucije“, kaže Radović.

S obzirom da je u pitanju internet prezentacija, na jednom mestu unosom određenog pojma u petraživač može se doći do relevantnih informancija i to od strane stručnjaka – kustosa, istoričara, istoričara umetnosti.

„Pretraživač čini transparentim kompletan rad u ustanovama kulture u zakonskim okvirima, a kao pouzdan izvor informacija on može da doprinese naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, promovisanju kulturnog nasleđa“, objašnjava Radović.

Kako napominje, važnu ulogu projekat ima u kulturnom turizmu jer raspolaže sa svim potrebnim informacijama koje se mogu koristiti za turističke ture po manastirima, arheološkim nalazištima i time privlači sve veći broj korisnika.

Posebna vrednost Pretraživača je, kako ističe, digitalizovano fresko-slikarstvo u okviru kojeg su zadužbine Nemanjića i freske i meta podaci iz manastira poput Visoki Dečani gde je predstavljano zidno slikarstvo u priprati – kompozicije loze Nemanjića, kralja Dušana i Stefana Dečanskog, a uskoro će, dodaje, ta kolekcija biti još bogatija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 18°C
Min: 6°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana