Dezinfekcija od presudnog značaja Beoinfo

Objavljeno: 23.03.2020. 10:07 Izmenjeno: 24.03.2020. 11:13

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikovale ambulante za pacijente sa respiratornim simptomima i febrilnim stanjima Doma zdravlja Zemun.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Zoran Radojičić obišao je ambulantu za pacijente sa respiratornim simptomima i febrilnim stanjima Doma zdravlja Zemun, gde su ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju izvršile dezinfekciju. Svi koji sa teritorije ove opštine imaju respiratornih problema ili povišenu temperaturu, ne odlaze u matični dom zdravlja, već u ovo izdvojeno odeljenje u Topličkoj ulici, gde im se ukazuje pomoć. Na taj način smanjuje se mogućnost širenja infekcije, precizirao je gradonačelnik. On je pojasnio da je dezinfekcija od presudnog značaja, kako za pacijente tako i za medicinsko osoblje.

– Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju svakodnevno obavljaju dezinfekciju, koja je od velikog značaja u borbi protiv virusa korona, bilo da je reč o zdravstvenim objektima ili bilo kojim drugim objektima. Zavod na terenu svakoga dana ima dvadeset ekipa, koje intenzivno rade i daju veliki doprinos. Od 13. marta, od kada se sprovodi pojačana dezinfekcija, tretirano je više od 5.500 vozila gradskog prevoza, zatim veliki broj vozila Hitne pomoći, izvršeno je 126 tretmana po zdravstvenim ustanovama, a tretiran je i veliki broj ustanova socijalne zaštite i drugih objekata – naveo je Radojičić i rekao da se aktivnost nastavlja.

Gradonačelnik je ponovio da je vrlo važno da se pacijenti sa febrilnim stanjima i simptomima koji liče na grip ne mešaju sa ostalim pacijentima.

– Kao lekaru i gradonačelniku bitno mi je da Beograđani imaju mogućnost lečenja i u ovim okolnostima. Kad je reč o medicinskim radnicima, oni na prvo mesto stavljaju zdravlje svih nas, a potom svoje zdravlje i svojih najbližih, što dovoljno govori o njihovoj humanosti i požrtvovanosti, a što im neće biti zaboravljeno – naveo je gradonačelnik.

Kada je u pitanju funkcionisanje grada, Radojičić je podsetio na jednu od organizacionih mera tokom vanredne situacije – od jutros na 32 koridorske linije u gradu saobraća više od četiri stotine autobusa, dok je u prigradske linije uključeno oko sedamdeset vozila. Tako i medicinsko osoblje, ali i svi drugi koji su uključeni u komunalni rad ili brinu o funkcionisanju grada, mogu da dođu do svojih radnih mesta, rekao je gradonačelnik.

Zoran Radojičić je istakao da se prema prognozama večeras očekuje sneg, jer je naglo zahladnelo, a kako meteorolozi orijentaciono navode, moglo bi da padne i do 15 centimetara snega.

– Sve službe biće pripravne i u ovim okolnostima daće svoj maksimum da grad funkcioniše kako treba. Čitav dan akcenat će biti na tim aktivnostima – precizirao je gradonačelnik.

Zajedno sa gradonačelnikom, ambulantu u Zemunu obišao je i član Gradskog veća Gavrilo Kovačević, kao i direktorka Zavoda Dragana Despot i pomoćnica direktora Doma zdravlja Zemun Angelina Orbović.

U Beogradu je trenutno u toku dezinfekcija domova zdravlja i ambulanata za pacijente sa respiratornim simptomima i febrilnim stanjima, rekao je gradonačlenik Beogada Zoran Radojičić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana