Deset savremenih italijanskih filmova u Kinoteci Tanjug

Objavljeno: 22.09.2016. 14:45 Izmenjeno: 22.09.2016. 14:45

U okviru Festivala italijanskog filma, u Beogradu će od danas do 25. septembra biti prikazano 10 savremenih italijanskih filmova, najavljeno je u ambasadi Italije.

Beogradska publika moći će u Jugoslovenskoj kinoteci da pogleda ostvarenja poput „Suđenje Mata Hari“ u režiji Rosane Patricije Siklari, „Osvajanje uspona“ Roze Kjare Skaljone, zatim „Povratak žene“ Emanuele Imbuči…

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco rekao je novinarima da su na festivalu, koji je počeo 16.septembra, udružena stara remek dela sa savremenim filmovima.

On je istakao i da se tokom manifestacije kulturni element kinematografije povezuje sa preduzetničkim aspektom.

„Filmska industrija je jedna od najvažnijih u Italiji i ona utiče na razvoj zemlje, u kulturnom i ekonomskom smislu“, rekao je Manco, dodajući da će se ovih dana prikazati kapaciteti i ponuditi saradnja u oblasti kinematografije.

Podsetivši da su Srbija i Italija veliki spoljnotrgovinski partneri, direktorka Festivala italijanskog filma Gabriela Karluči je istakla da se ta saradnja ne treba ograničiti samo na trgovinu.

„Srbija je na putu da se pridruži EU i zbog toga treba da razmenjuju kulturne događaje, da Srbiji približimo italijansku kulturu i obrnuto“, rekla je Karluči na konferenciji u ambasadi.

Ona je ukazala da je italijanski film deo svetske kinematografije, kao i da je Italija 14 puta osvojila Oskara za najbolji strani film, više nego bilo koja druga zemlja.

Savremeni filmovi u kinoteci biće prikazani distributerima, televizijama, ali su namenjeni i publici, rekla je ona i dodala da postoji želja da se počne sa većom distribucijom italijanskog filma u Srbiji.

Pored filmskog programa, Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizovaće sutra panel i sastanke sa predstavnicima italijanske i srpske kinematografije, a Karluči kaže da će biti reči o tome kako je Italija pogodno mesto za produkcije i koprodukcije.

„Usvojili smo puno važnih zakona koji omogućavaju projekte korpodukcije i na lokalnom nivou“, rekla je Karluči, precizirajući da postoji projekat koji podrazumeva da se 20 miliona evra iskoristi za koprodukciju sa svim zemljama.

Istaknuto je da je Festival italijanskog filma prilika da publika u Beogradu uživa u savremenom italijanskom filmu, te da srpska kinematografija uspostavi širu saradnju sa Italijom.

U ambasadi su podsetili da postoji tradicija italijasko-srspskih koprodukcija, najčešće su italijanski filmovi snimani u Srbiji, a najnovija saradnja je u okviru filma „Questi giorni“, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana