Ðerlek:Niko ne može da predvidi kraj pandemije Tanjug

Objavljeno: 02.02.2022. 10:41 Izmenjeno: 02.02.2022. 10:41

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

Državni skeretart u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

„Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom“, rekao je Ðerlek za TV Pink.

„Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima“, rekao je Ðerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokrartiju, jer nije bilo velikih zatvaranja.

„Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrpofu. Zahvaljujući predseniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo doržao, nego je i unapređen“, rekao je Ðerlek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana