Ðerlek: Preporučljivo da se trudnice i dojilje vakcinišu Tanjug

Objavljeno: 21.04.2021. 15:01 Izmenjeno: 21.04.2021. 20:26

Trudnicama i dojiljama se preporučuje da se vakcinišu i zbog toga će sutra Ministarstvo zdravlja poslati dopis svim vakcinalnim punktovima u zemlji da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime vakcinu, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Ðerlek ističe da je cilj dopisa da se svi lekari sa vakcinalnih punktova upoznaju sa odlukom najstručnijih ljudi iz oblasti ginekologije, akušerstva i dojenja, tako da mogu da vakcinišu trudnice i dojilje.

„Imali smo dosta primera da se one nisu vakcinisale, jer lekari nisu znali da li može ili ne može. Ovaj dopis će u tome koristiti i sigurno će veliki procenat žena biti vakcinisan, koje su iz tog straha bile vraćane“, pojašnjava Ðerlek.

Inače, Svetsko udruženje akušera i ginekologa preporučuje vakcinaciju trudnica, posebno ako spadaju u rizicne grupe – ukoliko su u poznim godinama, imaju povišenu telesnu težinu, dijabetes i visok pritisak.

Ðerlek ističe da je zajednička preporuka stručnih službi u zemlji, Komiteta za imunizaciju, Republičke stručne komisije za akušerstvo i ginekologiju i Stručne komisije za dojenje da je vakcina, ipak, i kod trudnica i dojilja jedino sredstvo u borbi protiv kovida.

Upravo je, ističe, i osnovni cilj Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju da zaštiti što više populacionih grupa.

Kada je reč o dojiljama, Republička stručna komisija je dala preporuku da žene koje su radno aktivne i u riziku da na radnom mestu obole, treba da se vakcinišu.

Na pitanje da li se razmišlja o otvaranju punktova za imunizaciju trudnica pri ginekološkim ordinacijama, Ðerlek kaže da je to odličan predlog, jer tako lekar koji vodi trudnoću može lično da pruži savet trudnici da li spada u rizičnu grupu i kada treba da se vakciniše.

„U svakom slučaju uvek ćemo slušati struku, i voditi računa da naše sugrađanke i kada je u pitanju njihovo zdravlje i zdravlje fetusa, a i kada su u pitanju dojilje, budu bezbedne u svakom smislu te reči“, zaključuje Ðerlek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana