Demonstranti u Paragvaju zapalili Kongres Beta

Objavljeno: 01.04.2017. 11:57 Izmenjeno: 02.04.2017. 11:28

Demonstranti u Paragvaju su kasno sinoć zapalili zgradu Kongresa tokom nasilnih protesta zbog zakona koji bi predsedniku te države omogućio da se ponovo kandiduje, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

 

Gradjani, nezadovoljni pokušajem predsednika Horasija Kartesa da izbegne Ustav i ponovo se kanadiduje, uleteli su u zgradu parlamenta u Asunsionu kroz prozore, polomili i zapalili nameštaj.

Ustav iz 1992. godine, koji je stupio na snagu nakon 35 godina dikatature, striktno ograničava predsednika na jedan mandat od pet godina.

Novinska agencija AFP je javila da su demonstranti uništili kancelarije onih koji su glasali za izmene.

Policija je koristila konjicu, vodene topove, suzavce i gumene metke u pokušaju da razbije demonstracije. Lokalni mediji javljaju da je povredjeno na desetine ljudi, uključujući demonstrante, političare i policajce.

Novinar Santi Karneri rekao je za BBC da su ove demonstracije bile nešto najnasilnije što je video od kako je 1992. godine Paragvaj postao demokratska zemlja i da je zgrada Kongresa gorela više od dva sata.

Predsednik Kartes je apelovao na smirivanje strasti, i rekao da se „demokratija ne osvaja ili brani nasiljem i da će vlada nastaviti da ulaže napore da se očuva red u Republici“.

Do protesta je došlo nakon sastanka 25 senatora, što je neznatna većina u gornjem domu Kongresa, koji su odobrili izmenu Ustava kojom se Kartesu omogućava da se ponovo kandiduje.

Predložena izmena mora da bude odobrena i u donjem domu parlamentu, u kome partija predsednika Kartesa ima većinu.

Opozicija smatra da je ova izmena nelegalna i da će oslabiti demokratske institucije.

„Izveden je puč. Oduprećemo se i pozivamo ljude da se odupiru sa nama“, rekao je opozicioni senator Dezire Masi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana