Delić: Decu ne napada misteriozni, već akutni hepatitis tanjug

Objavljeno: 05.05.2022. 13:51 Izmenjeno: 05.05.2022. 13:51

Naveo je mnogi hepatitise preleže bez simptoma i da je opasno ako ostane posledica.

Hepatitis nepoznatog porekla širi se među decom širom sveta, a infektolog Dragan Delić kaže da to nije nikakav misteriozni hepatitis, kako se pominje u javnosti već akutni hepatitis koji, kako objašnjava, predstavlja akutno zapaljenje jetre praćeno oštećenjem ćelija jetre.

Delić navodi da jetru mogu ošteti virusi i da uzrok oštećenja mogu biti i autoimune i metaboličke bolesti.

Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj

koji sada uzrokuje bolest kod dece je još uvek nepoznat naveo je Delić za Tanjug.

Kako kaže to nije nije ništa novo i da smo se prvi put sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još 1995. godine.

Znamo za to kaže i dodaje da najviše liči na virusno oštećenje i dodaje da se kod nas i u svetu vrše i istraživanja kako bi se utvrdilo koji je to virus.

Naveo je da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi i dodao da od šest do osam odsto pacijenata na njegovom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka.

„Postoji sumnjada je reč o adenovirusu koji nam je poznat ,a on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu. Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećane žlezde“, naveo je Delić.

Može, navodi, da izazove i upalu mozga, pluća, kao gastroenteritis koji prate povraćanje i dijareja.

„Da li se ovaj virus promenio, jer do sada nije imao osobinu da oštećuje jetru, još uvek se ne zna, kao ni to da li se možda pojavio neki novi virus“, rekao je Delić.

„Ne daju svi virusi hroničnu bolest jetre, ali bolest koja traje duže od šest meseci ostavlja za sobom oštećenja. Virus ostane u jetri, razmnožava se i daje hroničnu bolest, iako jetra ima moć regeneracije i veliku zalihu ćelija. Često nam se dešava da pacijenti sa hepatitisom dođu u bolnicu sa cirozom, a da nisu ni znali da imaju hepatitis“, rekao je Delić i savetovao da se zato jednom godišnje uradi rutinska analiza krvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana