Delegacija Srbije u Vašington nosi platformu za ekonomsko povezivanje Tanjug

Objavljeno: 01.09.2020. 10:59 Izmenjeno: 02.09.2020. 10:03

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić najavio je da se naša delegacija pripremila da u predstojećim razgovorima o KiM, u Vašingtonu i Briselu, ponudi jedan ozbiljna paket za uspostavljanje neuporedivo bolje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje.

Delegacija Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem učestvovaće u razgovorima sa predstavnicima Prištine u Beloj kući 4. setpembra.

Marko Đurić ističe da će paket biti na obostranu ekonomsku korist.

„Što se tiče naše delegacije, na čelu sa predsednikom, ona nosi platformu za ekonomsko povezivanje koja je rezultat rada svih naših institucija, eksperata i ozbiljnih timova, a u delagaciji će biti i ministar finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež i ja“, istakao je Ðurić gostujući na Prvoj.

To je nešto što može da stvori šanse za mlade ljudi svih nacionalnosti i zaista smo okrenuti ka budućosti, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

„Na prošlost ne možemo da utičemo, ali na budućnost možemo i moramo“, rekao je Ðurić gostujući na Prvoj.

Ističe da to može da bude dobro i za jednu i drugu stranu, kao i da Srbija želi da racionalnio i ozbiljno razgovara.

„Srbija sa puno mudrosti u ovom trenutku nastoji da izbegne situaciju da se nađe između čekića i nakovnja i da postane piun u šahovskoj partiji velikih sila. Mi ne treba da nastojimo da se sverstavamo na stranu bilo koje od velikih sila koje se takmiče za uticaj i dominaciju na našem području i treba da vodimo računa o srpskim interesima“.

Kaže da je Srbija za kompromis, ali onaj kompromis koji je fer i pošten.

„Naša delegacija sa predsenikom kontinuirano radi na tome da otvori tržište Kosova i Metohije, kao i tržište celog regiona za sprske firme i privredu koja je ubedljivo najveći izvoznik u našem regionu. Da otvorimo nove puteve i nove pruge i aviolinije, da uklonimo carinske prepreke i procedure“, navodi Ðurić.

Veći ekonomski rast i ekonomsko jačanje, ističe, u danasnjoj geopolitici se sve svodi na ekonomsko jačanje Srbje i to znači i jacanje nase pozicije u odbrani naših nacionanih inresa.

Držaćemo srpski kurs i nećem se pecati na udicu velikih sila, a srpski kurs znači rad na otvaranju Srbije za bolje veze i sa SAD i EU i sa našim tradicionalnim partnerima, poručio je Ðurić.

Kako je rekao, velika je stvar što imamo priliku da iznesmo u Beloj kući i o stuaciji u Dečanima i Pećkoj patrjaršiji i svemu kroz šta prolazi naš narod.

To je prilika koju će tim sa predsendikom Vučićem maksimlano da iskoristi, naglasio je Ðurić.

On je kazao da je Miroslav Jajčak juče izjavio između ostalog da rešenje mora biti zasnovano na međunarodnom pravu i da će na tome čvrsto insistirati naša strana, pošto međunarodno pravo uzima u obzir i Rezoluciju UN 1244 koja je sastavni deo međunarodnog prava, zatim zaštitu srpskih svetinje na KiM i da se omoguće ljudska prava i drugo.

„Imamo puno argumenata koje možemo da iznesmo na terenu međunarodnog prava“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana