Delegacija SNS na Političkoj skupštini EPP u Briselu Tanjug

Objavljeno: 21.03.2019. 14:15 Izmenjeno: 21.03.2019. 13:16

Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovali su na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) u Briselu.

 

Tokom sastanka Političke skupštine EPP-a, najveće i najuticajnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, razmatrano je pitanje članstva mađarske vladajuće partije Fides premijera Viktora Orbana u ovoj političkoj porodici, saopštila je SNS.

Nakon dugotrajne i otvorene diskusije i konsultacija, EPP i Fides su dogovorno i većinski, sa 190 glasova za i tri protiv, podržali predlog sa kojim se mađarski premijer Viktor Orban saglasio – da Fides, punopravna članica EPP-a još od 2000. godine, dobrovoljno privremeno obustavi učešće u radu Evropske narodne partije dok nezavisna komisija EPP-a ne završi Izveštaj o pregledu stanja u vezi spornih pitanja u Mađarskoj.

Time je, kako se navodi, pokazano da, uprkos nesuglasicama i različitim stavovima po nekim pitanjima, EPP grupacija ima kapacitet da demokratskim dijalogom i dogovorno iznađe kompromisna rešenja i sačuva stabilnost pred predstojeće važne evropske izbore.

Joksimović i Vučević su se tokom zasedanja Skupštine susreli sa brojnim predstavnicima EPP-a i vladajućih evropskih partija sa kojima SNS aktivno sarađuje, među njima i sa premijerom Mađarske i predsednikom Fidesa Viktorom Orbanom, članom Predsedništva CDU, potpredsednikom EPP, predsedavajućim Spoljnopolitičkog komiteta EP (AFET) i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Takođe, Joksimović i Vučević su se susreli sa internacionalnim sekretarom španske Narodne partije Garsijom Ernandesom, predsednicom Robert Suman instituta, članom Predsedništva EPP i predsednicom žena EPP Doris Pak i mnogim drugim.

Oni su izvestili predstavnike EPP-a o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i regionu i pitanjima od značaja, pre svega, za regionalnu stabilnost i očuvanje mira, o napretku na planu evropskih integracija Srbije, kao i o stabilnom makroekonomskom ambijentu i postignutim rezultatima sveobuhvatnih ekonomskih reformi koje sprovodi SNS, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predstavnici SNS su, takođe, obavestili o rezultatima poslednjeg istraživanja javnog mnjenja prema kojem SNS uživa veliku podršku građana Srbije, a koji pokazuju da odgovorna politika SNS i predsednika Vučića ima poverenje građana.

Delegacija SNS je izvestila EPP i o poslednjim dešavanjima u vezi sa protestima dela opozicije u Srbiji, prilikom kojih je došlo do upada u prostorije Radio-televizije Srbije i blokade zgrade Predsedništva, u trenutku kada je predsednik Vučić držao konferenciju za medije, čime je, kako se navodi, pokazano da je primena sile nad institucijama i građanima metod nedemokratske i nasilne političke borbe koji zagovaraju i primenjuju tzv. lideri opozicije.

Takođe, tokom radnog dela Skupštine članovi EPP su diskutovali o predstojećim izborima za Evropski parlament, a jedan deo sastanka bio je posvećen i usaglašavanju i usvajanju teksta EPP manifesta čijem sadržaju je SNS aktivnim učešćem doprinela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana