Delegacija SE o poseti Srbiji pred izbore: Kampanja slobodna Tanjug

Objavljeno: 04.03.2022. 11:07 Izmenjeno: 04.03.2022. 11:07

Delegacija od 22 člana PACE doći će u Srbiju da posmatra izbore 3. aprila, a sa njima će biti i predstavnici Venecijanske komisije.

Predizborna delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), koju je predvodio Aleksander Počiej iz Poljske, boravila je u Beogradu kako bi procenila atmosferu i pripreme pred izbore u Srbiji planirane za 3. april, saopštio je  Savet Evrope (SE), uz ocenu da je „generalno atmosfera mirna i da svi politički kandidati mogu da sprovode kampanju slobodno, bez ograničenja“.

Kako se dodaje delegacija primećuje da je kampanja za predsedničke i parlamentarne izbore u početnoj fazi i da može da bude pod uticajem srpske pozicije u odnosu na rat u Ukrajini.

U tekstu saopštenja se podseća da parlamentarna skupština SE nadgleda sve izbore u Srbiji od 2000. godine (sa izuzetkom parlamentarnih izbora 2020. godine) i da su svi izbori za skupštinu, osim jedne, bili prevremeni.

„U tom smislu, delegacija smatra da, iako je pravno moguća, “kultura“ vanrednih izbora utiče na efikasno autonomno funkcionisanje parlamenta u skladu sa ustavnim mandatom, bez obzira na to koje političke snage su na vlasti. Delegacija napominje da obrazloženje vlade za raspuštanje parlamenta po članu 109 nije javno objavljeno“, dodaje se u saopštenju.

Parlamentarci ističu, između ostalog, da su napravljene značajne promene početkom 2022. godine, a sada ostaje da se testira njihova efikasnost u ispunjivanju međunarodnih standarda i obaveza.

PACE obaveštava da se susrela sa predsednikom Skupštine i srpskom delegacijom u organizaciji PACE, liderima političkih partija i koalicija, članovima posmatračkih misija i još nekim važnim faktorima u Srbiji, uključujući i predstavnike diplomatskog kora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana