Delegacija Sankt Peterburga u poseti Beogradu Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 17.11.2021. 10:07 Izmenjeno: 17.11.2021. 14:25

Delegacija Sankt Peterburga, predvođena gubernatorom Aleksandrom Dmitrievičem Beglovim, u zvaničnoj je poseti Beogradu.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali su ih gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Tokom posete srpskoj prestonici, Beglov će se sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Osim toga, sa gradskim čelnicima položiće vence na memorijalni kompleks „Oslobodioci Beograda“, rusku spomen kosturnicu na Novom groblju, kao i na spomenik „Zašto“.

Takođe, Beglov će obići hram Svetog Save i položiti vence na grob patrijarha srpskog Irineja u kripti tog hrama.

Gradonačelnik Radojičić je izrazio veliko zadovoljstvo što Beograd može da ugosti delegaciju Ruske Federacije.

– Predstojeća tri dana praznik su za naš glavni grad. U septembru smo imali čast da budemo gosti Sankt Peterburga, gde smo naišli na bratsko gostoprimstvo. Povod su bili obeležavanje osam vekova od rođenja Aleksandra Nevskog i potpisivanje Sporazuma o saradnji između dva grada kojim su definisani dalji koraci saradnje Beograda i Sankt Peterburga – naveo je Radojičić.

Očekuje se mnogo zajedničkih sastanaka i dogovora u vezi sa realizacijom Sporazuma o saradnji između dva grada koji je potpisan u septembru. Predstoji i otkrivanje biste u porti Crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu, najavio je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda je na kraju poželeo srdačnu dobrodošlicu našim prijateljima i braći iz Rusije.

Gubernator Aleksandar Beglov je zahvalio na lepim rečima i toplom gostoprimstvu i dodao da delegacija Ruske Federacije dolazi u bratsku Srbiju.

– Naše zemlje veže vekovna tradicija, ali i duhovne i ekonomske veze jer imamo i zajedničke heroje i zajedničke svece. Delegaciju Ruske Federacije čine predstavnici Vlade Sankt Peterburga i Ruske dume, a imaćemo niz razgovora, uključujući i razgovore o kulturnoj i ekonomskoj saradnji. Posebno nam je važno da bista Aleksandra Nevskog bude otkrivena i u Beogradu kao što je i u Sankt Peterburgu.

Gubernator Beglov je podsetio da su ove godine Sankt Peterburg i Beograd postali gradovi partneri.

– Siguran sam da će naša saradnja biti uspešna u svim sferama. Prenosim svim Beograđanima pozdrav iz Sankt Peterburga. Sankt Peterburg je uvek tu za vas – rekao je Beglov.

 

Gradonačelnik Radojičić i gubernator Sankt Peterburga odali počast stradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov položili su vence i cveće na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944, „Večni plamen” i Spomenik crvenoarmejcu. Nakon toga počast palim borcima odata je i na Ruskom nekropolju i ruskoj spomen-kosturnici na Novom groblju.

Našem bratstvu i prijateljstvu prethodi duga istorija tokom koje su mnogi dali svoje živote za našu slobodu u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, poručio je Radojičić. Oni koji su položili svoje živote, dodao je, stvorili su osnov da naše prijateljstvo dalje razvijamo.

– Koristimo ovu priliku da se setimo svih generacija koje su dale svoje živote za  našu slobodu. Na ovaj način još jednom gubernator Beglov i ja ukazujemo na lično poštovanje prema stradalima, kao i poštovanje građana naših gradova prema palim borcima – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, naša dužnost i obaveza su da poštujemo žrtve naših predaka, ali i da ulažemo u budućnost generacija koje dolaze i njihove dobre odnose. Na taj način će naša tradicija i prijateljstva ostati dugovečna, poručio je Radojičić.

Gubernator Aleksandar Beglov je zahvalio gradonačelniku Beograda, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu na tome što čuvaju sećanje na stradale u oslobodilačkim ratovima.

– Ovo su mesta sećanja za sve nas. Na Ruskom nekropolju leže brojni potomci starosedelaca Sankt Peterburga, koji su sticajem teških okolnosti našli svoj poslednji dom u Beogradu – istakao je Beglov i zahvalio što se, kako je naveo, i u teškim okolnostima u Srbiji čuva sećanje na one koji su dali svoje živote.

Događaju su prisustvovali ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan- Harčenko, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, član Gradskog veća Fadilj Eminović, v.d. direktora JKP „Pogrebne usluge” Vladan Đukić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana