U oktobru povelja o bratimljenju Beograda i Banjaluke Tanjug

Objavljeno: 07.09.2020. 11:54 Izmenjeno: 07.09.2020. 17:56

Beograd i Banjaluka potpisaće tokom oktobra povelju o bratimljenju, najavili su, posle sastanka u Banjaluci, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Vesić istakao da je organizovanje trke BG-BL u doba korone veliki podvig.

„Imamo 30 gradova u svetu sa kojima smo pobratimi, a u to odabrano društvo ući će i Banjaluka. Posebno smo srećni i zadovoljni zbog toga“, rekao je Vesić novinarima.

On je podsetio da je formalni razlog današnjeg dolaska delegacije glavnog grada Srbije u RS biciklistička trka Beograd-Banjaluka, koju finasiraju oba grada. To je, istakao je Vesić, zajednička manifestacija koja pokazuje koliko smo povezani.

„Mi se u Banjaluci osećamo kao kod kuće, kao što je svim Banjalučanima kuća u Beogradu. Ovo su sastanci prijatelja iz istog naroda, koji se saradnjom trude da se uspostave još čvršće veze“, rekao je Vesić.

Preneo je da se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje, kao i o zajedničkim akcijama u kojima će deca iz Beograda provoditi određeno vreme u Banjaluci, dok će srpska prestonica takođe ugostiti decu iz Banjaluke.U tom smislu, dogovor je da se jednom godišnje organizuju Dani Banjaluke u Beogradu i Dane Beograda u Banjaluci, kulturne manifestacije, kroz koj će se građani upoznavati sa kulturnom ponudom drugog grada.

Vesić je naveo da je za njega posebna stvar otvaranje Krajiške kuće u Beogradu.

„To treba da bude mesto gde će proizvođači hrane moći da prodaju svoje proizvode i da ih pokažu u Beogradu. To će biti i mesto okupljanja Krajišnika u Beogradu. Hvala Bogu, imamo mnogo Krajišnika, dali su veliki doprinos razvoju Beograda. Sa velikim zadovoljstvom ćemo uraditi sve što možemo da se u Beogradu otvori Krajiška kuća“, poručio je Vesić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Beograd i Banjaluka sarađuju, suštinski, u svim oblastima i da su građani povezani mnogostrukim vezama.

„Dve srpske prestonice su povezane prirodno, bez formalnih sporazuma i sarađuju na sve moguće načine. Zahvaljujem na predlogu da konačno formalizujemo naše odnose i biće nam izuzetno zadovoljstvo da u narednom mesecu da ratifikujemo sporazum o bratimljenju“, rekao je Radojičić.

On je dodao da se tokom sastanka razgovaralo i o saradnji u oblasti sporta, kulture, ekonomije i školstva.

 

Vesić: Organizovanje trke BG-BL u doba korone veliki podvig

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je organizacija biciklističke trke Beograd-Banjaluka na visokom nivou u vreme pandemije korona virusa bila podvig.

Četrnaesto izadnje trke, koju su zajednički organizovale Srbija i Republika Srpska, završeno je danas u Banjaluci, vožnjom poslednje etape.

„Organizovati međunarodno takmičenje kada je svet pogođen pandemijom korona virusa, zaista je herojstvo. Organizovati takmičenje na ovakavom nivou je stvarno podvig. Ovo je možda najozbiljnije i najvažnije međunarodno sportsko takmičenje ove godine na našim prostorima. To samo govori koliko su ovi ljudi uporni i koliko su se trudili da se ovo takmičenje održi“, rekao je Vesić novinarima posle završetka trke.

On je istakao da je srećan što se ova trka vozi između Beograda i Banjaluke, jer je to dokaz da su to dva grada u kojem žive pripadnici istog naroda.

„Što se Beograda tiče, nastavićemo da podržavamo ovu trku kao i u prethodnih 10 godina. Već sledeće godine voziće se krug kroz Beograd, što će ovoj manifestaciji dati malo veći značaj i veću medijsku atraktivnost. Naša obaveza je da nastavimo da podržavamo ovo takmičenje kako bi ono svake godine bilo sve bolje i bolje“, rekao je Vesić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je veliki izazov bio organizovati trku.

„Mislili smo da je 13.trka bila izazovna, ali ovo je bila teška godina. Sa 14. trkom mislim da smo imali mali istorijski događaj da se uopšte održala. To je jedan od retkih sportskih događaja međunarodnog karaktera koji se održao ove godine koju je “pojela“ epidemija. Drago mi je zbog toga, Banjaluka je kao i obično bila dobar organizator i domaćin“, rekao je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana