Dela Pabla Pikasa u Mladenovcu

Objavljeno: 20.03.2016. 17:21 Izmenjeno: 20.03.2016. 17:21

Jedinstvena kolekcija grafičkih radova slavnog španskog slikara Pabla Pikasa , stigla je u Mladenovac i prikazuje se na izložbi koja je otvorena u galeriji „Foaje“ Centra za kulturu ove opštine.

Posle izložbe u muzeju u Užicu, ovo je drugi put da domaća publika može da razgleda veći broj grafika jednog od najplodnijih stvaralaca XX veka na jednoj postavci.

Publika Pikasove crteže kao i grafike doživljava neposredno, jer ona zrače životnom energijom, a poigravanje formama i bojama sadrže su sebi beskonačno bogatstvo izraza.

Branko Miloradović, direktor Centra za kulturu Mladenovac ističe da je kulturna misija Centra za kulturu Mladenovac predstavljanje vrhunskih umetničkih dela, i dodaje:“Podsećam da, kad je naša galerija „Foaje“ otvorena, prvo prikazana izuzetno kvalitetna izložba dela Save Šumanovića koju je obišao veliki broj posetilaca, ne samo iz Mladenovca i okolnih mesta, već i iz Beograda. Ne bi me iznenadilo da i ovog puta poseta bude velika.“

U prostranoj galeriji „Foaje“ izloženo je 46 radova nastalih u periodu od 1932. do 1969. godine, raspoređenih su u 3 zbirke. Prva, „Dupla flauta“ sastoji se od 16 litografija sa temama muških i ženskih aktova, minotaura i bahanalija. „Floru i faunu sa Antiba“ čine 9 litografija, dok zbirku „Pikasovi crteži – Pol Elijar“ čine 16 kubističkih crteža mrtve prirode i devojačkih figura.

Dela su vlasništvo su bračnog para Žive Škodlar i Lazara Vujića iz Ljubljane.“ Dela slikara imaju pravi život tek u oku gledalaca, zato rado organizujemo turneje. Sve naše izložbe u Srbiji izazivaju ogromno interesovanje -što nije ni čudo kad se radi o jednom od najveštijih umetnika XX veka,koji gledaoca podseća na čulnost, senzualnost ali i Mediteran,poeziju, svetlost i vedrinu življenja, sve vrednosti koje je Pikaso slavio u dugoj karijeri“ poručuje Lazar Vujić.

Ove grafike, kada nisu na turnejama, čuvaju se u Visconti Fine Art Galeriji na Mestnom Trgu u Ljubljani, a porodičnoj tradiciji pridružuje se i kći bračnog para Vujić -Škodlar, Alina Mara Vujić:“Iako pripadam mladjoj generaciji, Pikaso se još jednom potvrdjuje kao vredan i značajan stvarac i za moju generaciju koja u njemu prepoznaje neka svoja značenja“kaže Alina Mara koja se trudi da postane upućena u tajne ove kolekcije i kulturnu misiju svoje porodice.

Postavka u galeriji „Foaje“ Centra za kulturu Mladenovac biće otvorena do 13 aprila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana