Dejan Vuk Stanković: Posle izbora – jedna i po partija i nekoliko „strančica“ Tanjug

Objavljeno: 28.05.2020. 15:52 Izmenjeno: 28.05.2020. 15:52

Bojkot ostaje „privatna stvar“ Boška Obradovića, Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i nekih „fanatiziranih novinara“ i dela nevladinog sektora, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković, posle najave pojedinih partija da će učestvovati na reubličkim izborima, ali i pojedinačnih odluka o učešću na lokalnim izborima.

„Došli smo do tačke da bojkot više nije stvar principa, jer ako se na izborima pojave Sergej Trifunović, Zoran Živković i još neki najavljeni lideri, jasno je da nema ništa od dogovora („sporazuma sa narodom“) sa Pokretom 1 od 5 miliona, kojim se mahalo prošle godine“, kaže Stanković.

Izlazak pojedinaca i stranaka na lokalne izbore je, dodaje, dokaz da čak i oni koji su u opoziciji ne veruju u bojkot kao neku aktivnu političku ideju, koja može da preokrene stvari u Srbiji.

„Teško je procenjivati iz Beograda ko ima šanse u Paraćinu, Šapcu ili Nišu, ali više cenim njihovu spremnost da se bore za svoje političke ciljeve, za politički program i svoj kredibilitet kao političara, nego što cenim one koji su odustali od borbe pre same bitke“, naveo je Stanković.

Stanković smatra da se posle svega šalje poruka da je bojkot samo jedna vrsta političke kalkulacije, gde može, a gde ne može da se pobedi, kao i da se iza toga krije očekivani strah od izvesnog poraza na parlamentarnim izbortima.

„Da je stvar drugačija, niko od opozicionih ildera koji su potpisali dogovor sa narodom ne bi prekršio tu zakletvu. To “moralizovanje“ pitanja izbora je na neki način upropastilo jedan deo opozicionih stranaka i prikazalo ih gubitnicima pre same bitke“, naveo je Stanković.

Istovremeno, kako kaže, jedan deo građana koji bi glasao za opozicione stranke ostaće bez svojih političkih predstavnika, tako da će to biti „dvostruki auto-gol“.

Smatra i da je bilo realno da ideja bojkota, koja je, kaže, „zaključena“ još 90-tih godina, propadne i smatra da je ona „veštački“ ubačena u drugu deceniju novog milenijuma.

„Vreme je da svi oni koji su tu dilemu učinili ključnom dilemom političkog života u Srbiji, polako, ali sigurno napuštaju političku scenu i da se nakon ovih izbora otvori prostor za neke nove ljude“, rekao je Stanković.

On tvrdi i da je bojkot ugrozio politički sistem, jer, veruje, da će u Srbiji posle izbora postojati „jedna i po partija“ i nekoliko „strančica“ u nastajanju, što je, smatra, loše za demokratski sistem.

Kako kaže, posle 30 godina višestranačja trebalo bi da postoji nekoliko relevantnih političkih subjekata sa kristalisanim opredeljenjima i jasnim porukama i ciljnim grupama.

Stanković zaključuje da postoji i elemenat konfuzije koja potiče od nedoslednosti srpske opozicije.

„Oni koji znaju za koga će glasati nemaju taj problem, ali oni koji nisu zadovoljni sadašnjom vlašću teško mogu da pronađu nekog kome će dati svoj glas, jer svaki dan dolaze različite poruke od opozicije“, zaključio je Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana