Deficit četiri puta manji od plana

Objavljeno: 05.04.2016. 10:38 Izmenjeno: 05.04.2016. 10:38

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je deficit centralne države, uprkos neplaniranim troškovima, uključujući i troškove za vanredne izbore, umesto planiranih 62 milijarde, iznisio 8,9 milijardi dinara za prvi kvartal.

Fiskalni rezultati u prva tri meseca već su bolji od planiranih, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović i dodao da je deficit centralne države uprkos neplaniranim troškovima, uključujući i troškove za vanredne izbore, umesto planiranih 62 milijarde, iznisio 8,9 milijardi dinara za prvi kvartal.

Istovremeno, naglasio je on, dinamika realizacije je na nivou 1,9 odsto umesto 1,8 odsto u prvom kvartalu.

„To je iznad godišnjeg proseka, što znači da imamo dodatne znake privrednog oživljavanja“, rekao je Vujović.

Govoreći o deficitu, on je rekao da je 8,9 milijardi manje od jedne četvrtine planiranog deficita centralne drzave od 62 milijarde.

On je na konferenciji Podsticaj za najbolje finansijske direktore „Planiranje za rast“ rekao da, kada je reč o deficitu opšte države očekuje da će u prva tri meseca on iznositi oko 15 milijardi dinara.

„Planirali smo da deficit opšte države na godišnjem nivou bude 160 milijardi dinara, a u prvom kartalu ostvarujemo 15 milijardi, što je značajno manje“, rekao je on.

Vujović je naglasio da je reč o preliminarnim podacima, a konačne podatke o deficitu očekuje za 7-8 dana.

Ministar je podsetio i da preliminarni podaci pokazuju da je javni dug smanjen za 331 milion evra, ali je od toga 316 miliona smanjenje zbog kursnih razlika.

„Suština je da idemo napred, da je pređena ta tačka preokreta i da stalno imamo bolje rezultate nego što ih planiramo. Nalazimo se u konzervativnim pravilima igre, i MMF je konzervativan. Zato i mi konzervativno planiramo prihode, a ambiciozno rashode i ulazimo u situaciju u kojoj realizujemo ovako dobre rezultate“, zaključio je Vujović.

 

Vujović: Nema nazad, nova vlada mora da nastavi reforme

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da će nova vlada sa novim mandatom nastaviti s reformama, jer nema povratka na put ka mekanom budžetskom ograničenju, već samo ka tome da Srbija postane moderna privreda.

„Srbija će jednom, posle pet ili deset neuspešnih pokušaja da se reformiše i biti na putu da postane moderna privreda“, rekao je Vujović na konferenciji Podsticaj za najbolje finansijske direktore „Planiranje za rast“.

Prema njegovim rečima, najteži deo smo već prošli, a ako nastavimo reforme svi dobijaju na kraju procesa. „Plate i penzije će rasti čim se stvore uslovi, ali ni dana pre“, rekao je ministar.

On je upozorio da bi odustajanje od reformi u ovoj fazi imalo ogromne troškove, i ponovio da „samo muvatori mogu imati koristi od odustajanja“.

„Ko misli da je put odustajanja nekome može da donese korist, bojim se da živi u nerealnom svetu i ilizijama. Postaćemo primerna zemlja koja pokazuje da štednja daje rezultate“, rekao je on.

Vujović je rekao da će nakon izbora biti usvojeni pojedini zakoni kako bi se još bolje definisala pravila igre, i napravio potpuno trasnparentan sistem.

„Očekujem da sve što radimo na putu evrointegarcija iskoristimo i u reformama koje sprovodimo“, rekao je on.

Oporavak srpske privrede Vujović je uporedio sa operacijom kuka, rekavši da smo prošli prvi fazu operacije i to dobro, sada pacijent počinje da hoda, što u privredi predstvalja rast, a sada mora da se ojača muskulatura, odnosno da se nastave strukturne reforme.

On je podvukao da moraju da se transformišu drzavna preduzeća, koja do maja moraju da budu konkurentna ili odu u bankrot.

Zaštitom državnih preduzeća država je kršila ustav, podsetio je Vujović dodajući da su produženi rokovi kako bi se pružila još jedna mogućnost tim preduzećima da nađu najbolja rešenja za zaposlene i same firme.

Prema njegovim rečima, ostalo je 17 velikih preduzeća, za koja je izrazio bojazan da neće biti dovoljno vremena da će se za sve naći rešenje.

Vujović je istakao da su ta preduzeća proizvod nečeg što se dogodilo mnogo godina unazad, i da se sada suočavamo samo sa posledicama toga, te da smatra da nije opravdana bojazan u društvu da rešavanje tih problema predstavlja lošu vest.

Govoreći o javnim preduzećima on je naveo da su Železnica, Srbijagas, EPS i EMS, dobra preduzeća, ali da moraju da završe program restrukturiranja i poboljšaju usluge koje nude.

Vujović je istakao da očekuje da će neposredno posle izbora biti nastavljen punom dinamikom program definisanja i realizacije restruktuiranja ovih preduzeća, čime bi se veoma brzo vratitili na putanju njihovog ozdravljenja.

On je naglasio da očekuje da će Srbijagas posle niz godina pružanja društveno korisnih usluga, postati komercijalan i naplaćivati sve svoje usluge.

Preneo je da se trenutno vode razgovori sa dve međuanrodne organizacije u vezi pravljenja plana restrukturiranja Srbijagasa koji će uzeti u obzir naplaćivanje usluga, finansijsku disciplinu i konačno restrukturiranju dugova prošlosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana