„Dedinje 2“ dokaz da je zdravstvo jedan od prioriteta Beoinfo

Objavljeno: 15.02.2020. 14:46 Izmenjeno: 16.02.2020. 21:22

Radovi na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ napreduju brzo, rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i istakao da se poslednjih decenija nije više ulagalo u zdravstvene objekte, kao što se ulaže u ovom periodu.

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prisustvovali su slavi Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i tom prilikom obišli gradilište na kojem se uveliko radi na izgradnji bolnice „Dedinje 2“.

Vesić je podsetio da se u ovom trenutku u Beogradu se grade dve bolnice – Dedinje 2 i Klinički centar. Takođe, naglasio je Vesić, rekonstruiše se Infektivna klinika, a ove godine očekuje nas i početak radova na izgradnji Tiršove 2.

– Sa nama su ovde ljudi iz zdravstva koji mogu da potvrde da se decenijama nije ovoliko ulagalo u zdravstveni sistem našeg grada i države. Sve to je moguće zato što imamo Vladu Srbije i predsednika Vučića koji su kao jedan od prioriteta odredili obnavljanje i proširenje zdravstvenih kapaciteta kako bi na potrebe stanovništva bilo odgovoreno na pravi način – rekao je Vesić.

On je dodao da je činjenica da postajemo sve starija nacija zbog čega će sigurno postojati potreba za zdravstvenim sistemom koji besprekorno funkcioniše.

– Danas je slava njihove institucije i mislim da je najbolji poklon koji su dobili upravo izgradnja ove bolnice. Najveće zasluge za izgradnju „Dedinja 2“ idu direktoru Bojiću koji sa velikim žarom priča o daljim investicijama koje će unaprediti rad ove ustanove. Sledeće godine na Sretenje bolnica „Dedinje 2“ će već biti pod krovom, možda će biti i u fazi opremanja i to je najlepša vest za pacijente i zaposlene u Institutu. U ime Grada Beograda želim da im čestitam Slavu, da im poželim još bolje uslove, a manje posla. Građani Beograda bi trebalo da znaju da u slučaju potrebe imaju na raspolaganju Kardio-vaskularnu kliniku koja ni po čemu ne zaostaje za vodećim ustanovama ovog tipa u Evropi i to je nešto zbog čega bi trebalo da budemo ponosni – zaključio je Vesić.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić je rekao da je veoma srećan kada vidi na koji način i kojom dinamikom se gradi Dedinje 2.

– Ovo je nekada bila takozvana „Bojićeva rupa“ koja je 17 godina čekala da radovi na izgradnji nove bolnice počnu. Posebno sam impresioniran činjenicom da je ovo verovatno jedini slučaj u svetu da kardiovaskularna klinika i gradilište perfektno funkcionišu jedno pored drugog. U vreme kada radovi teku velikom brzinom, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje bila je bolnica sa najvećim brojem operacija na srcu u Evropi prošle godine. Već sada naziru se obrisi onoga što nam je dalje potrebno, a to je garaža i heliodrom, kako bi najbolja ustanova obog tipa imala maksimalno dobar drumski, ali i prilaz iz vazduha – rekao je Bojić i zahvalio Goranu Vesiću, Nikoli Nikodijeviću i Marku Blagojeviću, uz napomenu da sa Gradom Beogradom ova institucija uvek ima sjajnu saradnju – rekao je Bojić.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da danas imamo priliku da se uverimo da radovi na izgradnji nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje idu po planu i željenom dinamikom.

– Pre samo par meseci, kada smo prošli put obilazili radove, mogli smo da vidimo da je posao tek „izašao iznad zemlje“, dok sada imamo dve etaže. Vremenske prilike su pomogle, ali je itekako važan bio kvalitetan izvođač, kao i nadzor od strane države i grada. Za sada nemamo razlog da sumnjamo da će biti probijen bilo koji rok – rekao je Marko Blagojević.

Nakon obilaska gradilišta usledilo je obeležavanje slave Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ – Sretenja gospodnjeg, kojem su pored zaposlenih prisustvovale brojne zvanice iz javnog života, a slavsku službu vodio je Vladika Stefan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana