Dečija nedelja u Zemunu

04. 10. 2017. 16:37:57

Gradska opština Zemun tradicionalno obeležava Svetsku manifestaciju Dečija nedelja. Svake godine organizuju  Dan otvorenih vrata tokom koga u zgradi opštine primaju decu iz školskih i predškolskih ustanova.

Udruženje ”Prijatelji dece Zemuna” u društvu zemunskih predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca posetilo je Gradsku opštinu Zemun. Vrata opštine Zemun tradicionalno su otvorena svake godine u okviru ”Dečije nedelje” za najmlađe građane. Dobar domaćin im je bio sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

Najmlađim Zemuncima Janković se obratio rekavši da je ovaj susret važan, jer se stiče saznanje o potrebama i željama dece, a to su putokazi na osnovu kojih se kreira strategija razvoja Zemuna, u kojoj su deca budućnost.

”U ovoj godini uspeli smo da renoviramo parkove i igrališta, obezbedimo bolje uslove za školovanje. Za početak godine svi prvaci su dobili rančeve i školski pribor. Tokom školovanja Opština prati đake i nagrađuje njihov trud. Samo u ovoj godini novčano smo nagradili blizu 500 maturanata, vukovaca i pobednika na takmičenjima. Posebnu brigu posvećujemo bezbednosti svih građana Zemuna. Ponosni smo na projekat ”Bezbedna škola”, što znači da smo obezbedili najinovativniji sistem video nadzora sa propratnom opremom koji pokriva sve osnovne škole – 21 objekat. Ovaj sistem je umrežen u monitoring Policijske stanice Zemun, što daje mogućnost policijskim službenicima da blagovremeno reaguju”, rekao je Janković i podsetio da je u toku i projekat prevencije vršnjačkog nasilja, koji se sprovodi sa kreativnim timom glumaca i pripadnicima policije, koji obilaze sve škole i mališane sa predstavom ”Ko se lema drugare nema”. Na taj način uče kakvo ponašanje je poželjno, a kakvo ne valja.

Deca su rukovodstvu Gradske opštine Zemun predala poruke sa njihovim potrebama i pravima i u prigodnom programu koji su pripremili predškolci iz vrtića ”Cvrčak”, i đaci iz škola ”Sonja Marinković”, ”Veljko Ramadanović ” i ”Sava Jovanović Sirogojno” prikazala svoje mnogostruke talente.

U ime dece, naročito srednjoškolaca koji su imali priliku da razgovaraju sa rukovodstvom opštine o aktuelnim problemima sa kojima se susreću i pronalaženju rešenja, zahvalio se izvršni direktor ”Prijatelja dece Zemuna” Milan Ilijin Micko.

“Dečja nedelja” je nacionalna manifestacija koja se tradicionalno obeležava u svetu i kod nas. Zakonom o društvenoj brizi o deci, uvedena je 1987. godine na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije. Uz pokroviteljstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije donet je Program Dečje nedelje za 2017. godinu, koji se odvija pod motom:
GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA – ZA RADOST SVAKOG DETETA.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Petak
Pretežno sunčano

Max: 4°C
Min: -2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana