Deca i internet -Kako se zaštititi od opasnosti? Studio B

Objavljeno: 29.01.2021. 18:05 Izmenjeno: 29.01.2021. 20:14

U 21. veku našim životima dominiraju digitalne tehnologije, internet i društvene mreže kojima je sve teže odoleti. Iako ga karakterišu brojne prednosti, u  digitalnom svetu  vrebaju brojne prevare i opasnosti za sve korisnike bez obzira na to koliko godina imaju

Kako reagujete kada pročitate ovakvu vest? Ako ste roditelj, da li osećate strah? Javnost je potresla vest da je devetogodišnji dečak pronađen obešen u stanu u Rakovici, a prema nezvaničnim informacijama, nastradao je zbog izazova na društvenoj mreži Tik-tok. U tom opasnom izazovu, navodno, deca kaišem, maramom ili trakom stežu vrat dok ne padnu u nesvest.

Ovaj slučaj podsetio nas je da se ponovo zapitamo znamo li šta deca rade kada koriste društvene mreže i gde je granica. Naša koleginica Milena Tomović ima troje dece koja su  korisnici društvenih  mreža, a kako i sama kaže, u vremenu u kojem živimo sve je teže ispratiti šta deca rade na internetu.

Ipak, trendovi koji se pojavljuju na društvenim mrežama  a koji se sve češče svode na  direktno ugrožavanje života, svakog roditelja brinu. Zato je veoma važno, između ostalog, smatra Milena, da to bude česta tema razgovora roditelja i deteta.

Ovom temom godinama se bavi Katarina Jonev koja je edukator za bezbednost dece na internetu a ujedno i autor vodiča za roditelje u toj oblasti. Mišljenja je da su takvi izazovi na interenetu nastali pre svega iz dokolice, ali da su s vremenom prerasli u ozbiljan problem.

Poznato je da internet ima brojne prednosti i da nam u mnogim stvarima olakšava život. Međutim, njegovo nebezbedno korišćenje pred najmlađe stavlja brojne opasnosti.

U borbi sa svim opasnostima na koje deca nailaze na internetu, najbolji saveznik je upravo roditelj.

O tome koliko je značajno da se odnos deteta i roditelja zasniva na poverenju govore i statistike da u slučaju neke nevolje u internet prostoru deca pomoć prvo traže od prijatelja, a ne od roditelja. Zato, svaki put  pre nego što date svom detetu  mobilni u ruke razmislite o tome da li mu verujete i da li ono veruje vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana