Dani slovenačkog filma od 8. do 11. decembra u Srbiji Studio B

Objavljeno: 07.12.2021. 11:54 Izmenjeno: 07.12.2021. 11:54

Sedma po redu Filmska revija Dani slovenačkog filma održaće se ove godine od 8. do 11. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu, u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije

 

Ova tradicionalna manifestacija koje se održava već 7. put, na programu ima  osam dugometražnih filmova novije produkcije i osam kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji će se prikazivati pre celovečernjeg filma.

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće u 20.00 film Doviđenja u sledećem ratu (Na svidanje v naslednjoj vojni) iz 1980. nastao u saradnji srpskog reditelja Živojina Žike Pavlovića i slovenačke produkcije i glumačke podrške, a prema literarnom predlošku Vitomila Zupana. Biće prikazana digitalizovana kopija u opremi Slovenačkog filmskog centra, a pre filma, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture Srbije i Slovenije, reviju će svečano otvoriti dramska umetnica Milena Pavlović, ćerka znamenitog pisca i reditelja

Na ovogodišnjim Danima slovenačkog filma publika će videti i filmove Nekad su bili ljudi, Gorana Vojnovića, Zastoj, Vinka Moderndorfera, Sanremo, Miroslava Mandića, Slovenac koji je preleteo vek, Dušana Milaveca, kao 8 kratkih i eksperimentalnih filmova. Nakon projekcije autori i producenti predstaviće se publici i razgovarati sa voditeljima programa.

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg DSF-a koji uređuje dr Ivana Kronja, postavljena je i Izložba filmskih plakata iz opusa Živojina Žike Pavlovića i Vitomila Zupana, uz podršku Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Okrugli sto Živojin Pavlović u slovenačkoj kinematografiji uz učesnike goste i stručnjake iz Srbije i Slovenije za književnost i film održaće se drugog dana revije, u četvrtak 9. decebra u 12.00 u Jugoslovenskoj kinoteci.

U okviru ostalog pratećeg programa su  Radionica filmske animacije Miloša Tomića  i  tribine uz učešće autora, teoretičara, producenata iz obe države, kao i promocija knjige Estetika Avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet dr Ivane Kronje.Treći deo monografske studije zasnovan je na analizi jugoslovenskog neoavangardnog kratkog filma i antologijskim kratkim filmovima Živojina Žike Pavlovića: Triotih o materiji i smrti  (1960) i Vojislava Kokana Rakonjca: Zid (1960). Pavlovićev rani opus ovde se dovodi u kontekst srpske umetničke avangarde 20. veka, američkog avangardnog filma i nasleđa filmske autorke Maje Deren, alternativnog filma u SFRJ i jugoslovenskog »crnog talasa«, te potrage za kulturalnim identitetom samog umetnika i nacije u slovima jugoslovenske stvarnosti, modernosti i otuđenosti.

Izabrani filmovi biće prikazani i u Kulturnim centrima Niša, Novog Sada, Pančeva, Kovina i Smedereva uz pomoć i prisustvo članova Slovenačkih kulturnih zajednica i društva. Za publiku u Domu kulture Studentski grad 7.12. organizovana je projekcija studentskih i eksperimentalnih filmova. Selektor i urednik ovog dela revije je Vladimir Šojat.

Manifestaciju Dani slovenačkog filma podržavaju Filmski centri Srbije i Slovenije, Ministarstvo Kulture i informisanja Srbije, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije, Nacionalni savet slovenačke manjine u Republici Srbiji, Jugoslovenska i Slovenačka kinoteka.

Projekcije filmova su besplatne, sve informacije i celokupan repertoar možete da pogledate u prilogu.

 

Kontakt za medije:

Vesna Šolti
Tel: +381 60 6355356
Mail: vesna.solti@pristup.rs

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana