Radojčić: Dani Beograda bude ponos i radost svih građana prestonice

Objavljeno: 09.04.2019. 09:44 Izmenjeno: 09.04.2019. 14:22

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je Beograđane na 17. Dane Beograda, manifestaciju koja broji niz bezplatnih kulturno-umetničkih sadržaja i koja, prema njegovim rečima, budi ponos svih nas i podseća na kulturnu i istorijsku zaostavštinu grada u kojem živimo.

Radost, jer živimo u metropoli čija kulturna i umetnička  ponuda privlači turiste iz raznih krajeva sveta. Ponosnim, jer je naš grad jedan od najstarijih gradova u jugoistočnoj Evropi, grad koji je više puta tokom svoje burne istorije bivao srušen do temelja i koji se nakon svih nedaća izdizao i iznova gradio – kazao je Radojičić.

On je istakao da se Beograd menjao kroz vekove, uzimajući po deo od svake kulture koja je kroz njega prošla, ali zadržavajući svoju jedinstvenost. Kao takav, rekao je gradonačelnik, kroz svoja razdoblja bio je primamljiv plen za one koji su ga želeli, ali i slobodarski grad zbog čega je okupatorima bilo teško da ga osvoje zauvek. Radojičić je zato najavio da će se devetnestog aprila obeležiti dan kada je Knez Mihailo Obrenović 1867. godine od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd, nakon tri veka ponovo postao srpski grad.

– Najsavremeniji vladar Mihailo Obrenović, prepoznao je potencijal našeg grada, a njegova borba u želji za razvojem i napretkom prestonice, savladavala je sve prepreke ondašnje čaršijske javnosti. Osnivajući obrazovne institucije, visoke škole, takozvane preteče fakulteta, kao i pozorišta, uneo je evropski duh u naš grad i zauvek nas zadužio – istakao je gradonačelnik.

Prvi čovek Beograda rekao je da će građani obeležiti i dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana VIII.

Na pitanje kako bi on opisao Beograd, kazao je Radojičić da je to grad sa dušom, grad gostoprimljivih i talentovanih ljudi koji je otvoren 24 sata.

– Naša prestonica se na turističkoj mapi Evrope i sveta sve bolje pozicionira. Pored svih atraktivnosti i sadržaja koje pruža, Beograd se izdvaja i po srdačnim i otvorenim ljudima. Beograđani, njihova druželjubivost i neposrednost, učine da se svaki gost oseti dobrodošlim, kao i da poželi da nam se vrati – rekao je on.

Gradonačelnik Radojičić je pozvao sve Beograđane da učestvuju u Danima Beograda koji se održavaju na Kalemgdanskoj tvrđavi jer je to prilika da o Beogradu nauče nešto novo, da se upoznaju  sa njegovim posebnostima, kao i da se lepo provedu.

On je dodao da će tokom tri dana trajanja ove manifestacije biti održani  besplatni veliki scensko-muzički spektakli, koncerti klasične i zabavne muzike na otvorenom, pozorišne predstave, izložbe umetničkih dela i umetničkih fotografija, promocije, javna vođenja kao i svečana dodela nagrada Grada Beograda.

Grad Beograd pripremio je niz besplatnih kulturnih, umetničkih i istorijskih sadržaja što je prilika da se građani uvere da je april jedan od najlepših perioda u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana