Danas se obeležava Svetski dan hemofilije Tanjug

Objavljeno: 17.04.2017. 10:03 Izmenjeno: 17.04.2017. 17:34

Svetski dan hemofilije obeležava se danas, uz procenu da u svetu oko 400.000 ima tu urođenu bolest, a u Srbiji – 900 ljudi, od toga 170 dece.

 

U znak podrske obolelima jarko crvenom bojom će biti osvetljeni most na Adi, zgrada Skupštine Srbije, palata Albanija i druga zdanja, saopšteno je iz Udruženja hemofiličara Srbije.

Procenjuje se da je u svetu svakoj četvrtoj osobi dostupno adekvatno lečenje.

U Srbiji je savremena dijagnoza i terapija dostupna za svih 900 obolelih I to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti, navode iz Udruženja.

Dr Dragan Mićić iz Instituta za majku I dete pojašnjava da je hemofilija urođena bolest, gde obolelima nedostaje jedan faktor za zgrušavanje krvi.

„Kada neko nema faktor za zgrušavanje krvi on je sklon krvarenju, koje nekada može biti opasno po život“, kaže MIćić.

Postoje pacijenti koji imaju umereni oblik hemofilije, gde krvarenje ne može da se zaustavi nakon povrede, ali postoje I oni sa težim oblikom kod kojih se krvarenja, najčešće u velikim zglobovima, javljaju spontano.

Zlatni standard u lečenju, dodaje on, je profilaksa il ipreventivno davanje leka. Sa terapijom se počinje najčešće u drugoj godini života I kada se jednom počne da je se ceo život.

Ranije su pacijenti za svaku terapiju, obično dva, tri puta nedeljno, dolazili u bolnicu, a danas to rade sami ili uz pomoć medicinske sestre u kućnim uslovima.

Mićić naglašava da pacijenti koji su pravilno leče ni mogu normalno da rade, da imaju život bez bola, da im životni vek bude kao kod prosečne populacije I da ispole sve svoje potencijale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana