Aja Sofija od danas ponovo džamija, prvoj molitvi prisustvovao i Erdogan Tanjug,RTS

Objavljeno: 24.07.2020. 10:34 Izmenjeno: 25.07.2020. 18:05

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji je održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a tim povodom se okupio i veliki broj vernika. Molitvi prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

 (AP Photo/Emrah Gurel) Tanjug

Aja Sofija je za molitvu otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a na plato ispred Aja Sofije vernici su pristizali  od jutarnjih sati.Mnogi građani su čekali na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.Nadležne službe nakon dezinfekcije pristiglima dele maske i jednokratne prostirke za molitvu.

Osim turskog predsednika, koji je učestvovao u molitvi noseći masku, svečanom otvaranju džamije prisustvovali su i drugi turski zvaničnici zbog čega su preduzete visoke bezbednosne mere.

Međutim, nekoliko hiljada građana koji nisu mogli da priđu bogomolji opkolili su okolne ulice i krenuli da probijaju barikade.

U okviru mera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene.

Na kontrolnim tačkama nadležne službe kontrolišu temperaturu posetilaca i da li imaju maske.

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređnih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

One Response to “Aja Sofija od danas ponovo džamija, prvoj molitvi prisustvovao i Erdogan”

  1. petar каже:

    Jednog dana ce se evropa probuditi ( amamo pravo da sanjamo) podici novi “ krstaski rat “ i proterati turke na aijsku stranu sa koji nisi nikada trebali ni dadju. Bosfor i Dardanele moraju biti njihova granica te neka se mole po njihovim kamenjarima a kako se kaze kode mene “ svako na svome i ovce ce biti dobro cuvane“ nista mi nemamo protiv njih, ali neka pstanu u maloj aaziji i ostave nase svetinje na miru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana