Danas pretpremijera opere „Bastijan i Bastijena“

Kultura 28. 03. 2016. 10:16:05

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, danas će na Sceni „Raša Plaović“ biti pretpremijerno izvedena opera Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, namenjena deci do 12 godina, najavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ovoj jednočinoj komičnoj operi, naslovne uloge poverene su Sofiji Pižurici i Slobodanu Živkoviću, a lik Kolasa – Strahinji Đokiću. Dirigent-pijanista je Stefan Zekić. Rediteljka Ana Grigorović objasnila je da je predstava rađena u okviru projekta direkcije Opere Narodnog pozorišta u Beogradu – „Opera u škole“ koji ima za cilj da „kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih opera tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori novu publiku“. „Bastijen i Bastijena“ je, prema njenim rečima, prva u nizu od tri planirane produkcije opera jednočinki. „Kako je Mocart ovu operu pisao sa 12 godina, njen zaplet je neodoljivo dečiji, a u našem izvođenju je osavremenjivanjem dodatno približen današnjim klincima. Radnja se dešava u usnuloj šumi koju posećuje gospodin Kolas, čarobnjak modernog doba. On plete zaplet oko ljubavne svađe Bastijena i Bastijene, dajući im po jedan mobilni telefon“, otrkiva mlada i talentovana rediteljka.

Scenograf je Jasna Saramandić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić. Premijera „Bastijena i Bastijene“ bi trebalo da bude u maju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 3°C

Sumaglica

Subota
Jak vetar

Max: 12°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana